Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Noorderlicht (verzetsblad, Groningen-Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Noorderlicht
Plaats(en) van uitgave Leeuwarden en Groningen
Verschijningsfrequentie 2 maal per maand
Inhoud Algemene artikelen, Binnenlandse berichten en Buitenlandse berichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 200 en 300
Datum eerste uitgave 1 november 1940
Datum laatste uitgave 1 maart 1941
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J. Langedijk J.K. Haarsma J. Hoogenbos
Gerelateerde kranten Verzet De waarheid De nieuwsbron
Nr. in DOP van L.E. Winkel 549
Beschrijving in catalogus 376305169
Portaal  Portaalicoon   Media

Noorderlicht was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 november 1940 tot en met 1 maart 1941 in Leeuwarden en Groningen werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per maand in een oplage tussen de 200 en 300 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen, binnenlandse berichten en buitenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Noorderlicht uit lemma nr. 549 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De uitgave van DE WAARHEID voor de noordelijke provincies kreeg aanvankelijk de titel NOORDERLICHT. De inhoud bestond uit artikelen, welke door de centrale leiding te Amsterdam verstrekt werden. Tijdens de Februaristaking werden op ruime schaal manifesten uitgedeeld, waarin de Groningse bevolking werd opgewekt zich achter de staking te scharen. Een van deze exemplaren kwam op het Scholtenshuis terecht. De Sicherheitspolizei vond hierin aanleiding een hele reeks arrestaties in communistische kringen te verrichten; ook de vervaardiger van het manifest bevond zich onder de gearresteerden. Het verzetswerk van de WAARHEID-groep in het noorden kwam hierdoor geruime tijd stil te liggen. De ongeveer vijftig gevangenen werden eerst naar Scheveningen gevoerd, na de aanvang van de oorlog tegen de Sovjet-Unie naar Schoorl en Amersfoort en vandaar naar Duitse concentratiekampen. De meesten van hen hebben Nederland niet teruggezien. Na een reorganisatie werden de werkzaamheden afwisselend te Leeuwarden en Groningen voortgezet, vermoedelijk meteen onder de titel DE WAARHEID. In maart 1945 werd bij een razzia de gehele oplage, alsmede de drukpers door de Sipo in beslag genomen. Kort daarop volgde de bevrijding. In 1943 verscheen een nieuwsbulletin VERZET (zie nr. 921), najaar 1944 DE NIEUWSBRON (nr. 524). Zie ook: De WAARHEID (nr. 1071).