Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/O.L.O. (verzetsblad, Amersfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


O.L.O.
Plaats(en) van uitgave Amersfoort
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Met de hand geschreven
Oplage Tussen de 1 en 5
Datum eerste uitgave 4 oktober 1942
Datum laatste uitgave 30 januari 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren F. Dubiez H. Dubiez
Gerelateerde kranten OZO
Nr. in DOP van L.E. Winkel 558
Beschrijving in catalogus 376305223
Portaal  Portaalicoon   Media

O.L.O. was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 4 oktober 1942 tot en met 30 januari 1945 in Amersfoort werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 1 en 5 exemplaren. Het werd met de hand geschreven en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over O.L.O. uit lemma nr. 558 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

O.L.O.- afkorting van ONS LUISTERORGAAN-was een met de hand geschreven uitgave van de in 1942 vijftienjarige scholier H. Dubiez. Dagen en nachten lang luisterde hij met behulp van een zelf vervaardigd toestel naar de nieuwsberichten. Deze schreef hij aanvankelijk in enkelvoud op waarna hij ze dagelijks doorgaf aan een ouder persoon die er kopieën van zou vervaardigen. Na een jaar bleek echter dat deze de berichten uit angst steeds verbrand had. Diep teleurgesteld ging Dubiez hierna zelf meerdere doorslagen vervaardigen, die door vier relaties (welke hij tevens het benodigde materiaal, o.a. papier verschafte) werden vermenigvuldigd, o.a. onder de titel O.Z.O. (zie nr. 633). Ook nu bleven de teleurstellingen hem niet bespaard. Een gedeelte van het papier bleek in de zwarte handel verkocht te worden als sigarettenpapier. Een andere moeilijkheid was dat de familie herhaaldelijk last had van huiszoekingen, o.a. bij elke ontsnapping uit het op slechts 800 meter van het huis gelegen concentratiekamp. Desondanks bleef Dubiez het werk voortzetten. In februari 1945 werd hij ernstig ziek en moest de uitgave worden gestaakt, hoewel hij de laatste maanden nog geholpen werd door zijn broer F. Dubiez. De apparatuur was echter zo ingewikkeld, dat niemand haar kon bedienen.