Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Pamphlet (verzetsblad, Voorburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Pamphlet
Plaats(en) van uitgave Voorburg
Datum eerste uitgave 1 december 1944
Datum laatste uitgave 9 januari 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B. de Rover J. de Rover J. Taillie A. Visser R. Engelsman
Gerelateerde kranten Voor koningin en vaderland; voor vrijheid, waarheid en recht
Nr. in DOP van L.E. Winkel 638
Beschrijving in catalogus 376305681
Portaal  Portaalicoon   Media

Pamphlet was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 december 1944 tot en met 9 januari 1945 in Voorburg werd uitgegeven...

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Pamphlet uit lemma nr. 638 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

PAMPHLET werd uitgegeven door J. Taillie, R. Engelsman, B. de Rover, J. de Rover en mej. A. Visser, allen werkzaam op het gemeentehuis. Op 8 januari 1945 werd een fusie aangegaan met VOOR KONINGIN EN VADERLAND, VOOR VRIJHEID, WAARHEID EN RECHT; dagblad voor 's-Gravenhage en omstreken (zie nr. 950). Hierdoor kon een luisterpost worden opgeheven, waardoor het risico werd beperkt. Op 6 februari 1945 werd de Voorburgse groep ondanks alle voorzorgen opgerold en na korte tijd op transport gesteld naar Duitsland. Allen wisten echter te ontsnappen door uit de trein te springen. Het blad is evenwel niet meer verschenen.