Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Parade der profeten (verzetsblad, Amsterdam-Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Parade der profeten
Plaats(en) van uitgave Amsterdam en Utrecht
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Algemene artikelen en Poezie
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 150 en 150
Datum eerste uitgave 1 mei 1944
Datum laatste uitgave 1 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren W.J. van der Molen C.A.G. Planije J. Praas G. van der Graft W.F. Hermans
Gerelateerde kranten Maecenas / communicatiemiddel onder red. van Peter de Raedt; letterkundig adviseur: Robert Damman Zaans groen
Nr. in DOP van L.E. Winkel 645
Beschrijving in catalogus 376312807
Portaal  Portaalicoon   Media

Parade der profeten was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 mei 1944 tot en met 1 april 1945 in Amsterdam en Utrecht werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks in een oplage van 150 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en poezie.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Parade der profeten uit lemma nr. 645 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De PARADE DER PROFETEN was een literair tijdschrift onder hoofdredactie van Jan Praas van een twintigtal zeer jeugdige (voornamelijk Amsterdamse en Utrechtse) kunstenaars, die voordien nog niet gepubliceerd hadden en, zonder reeds tot een uitgesproken richting te behoren, een beeld gaven van de jongste ontwikkeling op literair gebied, evenals de STIJL-groep dat met Den Haag als centrum deed (zie nr. 795). Een aantal van hen zijn na de oorlog in het bijzonder naar voren gekomen: W.J. van der Molen, Guillaume van der Graft, W.F. Hermans. Najaar 1944 werden in samenwerking met MAECENAS twee extra nummers uitgegeven, waarin, voorzien van een uitvoerige inleiding door C.A.G. Planije en Jan Praas (beiden docent Nederlands), poëzie werd opgenomen van ongeveer vijftig auteurs. Werk van hen die reeds gedebuteerd hadden, werd soms in de PARADE DER PROFETEN opgenomen onder de aanduiding 'gast'. De nummers waren geïllustreerd met originele lino's en houtsneden, eigenhandige tekeningen, lichtdrukken en foto's, en soms met de hand gekleurd. De uitgave werd onder de titel COLUMBUS legaal voortgezet in combinatie met MAECENAS (nr. 402) en ZAANS GROEN (nr. 1116).