Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Strijdend Nederland (verzetsblad, Elburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Strijdend Nederland
Plaats(en) van uitgave Elburg
Datum eerste uitgave 27 september 1944
Datum laatste uitgave 18 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren R. Schraa P. Vercouteren J. Fokkens H. Gruppen N. Gruppen A.H. Hulst H. Hulst
Gerelateerde kranten Margriet Trouw; Veluwe-editie Strijdend Nederland; het contact met de vrije wereld Trouw; Veluwe-uitgave Trouw; speciaal Veluwe bulletin Trouw; speciale uitgave voor de Veluwe
Nr. in DOP van L.E. Winkel 787
Beschrijving in catalogus 37630006X
Portaal  Portaalicoon   Media

Strijdend Nederland was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 27 september 1944 tot en met 18 april 1945 in Elburg werd uitgegeven...

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Strijdend Nederland uit lemma nr. 787 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

P. Vercouteren, districtsleider van de LO, vond het typen van nieuwsbulletins niet erg efficiënt (zie MARGRIET, nr. 406) en zocht al spoedig naar mogelijkheden deze te stencilen. Zelfs op de 'beurs' in Zwolle (dit was de afdelingsvergadering van de LO) gelukte het hem echter niet een cyclostyle te bemachtigen. Wel kreeg hij de aanbieding, voorzien te worden van exemplaren van STRIJDEND NEDERLAND uit Kampen. Toen de vraag echter steeds toenam, terwijl het transport van exemplaren steeds gevaarlijker werd, rees het probleem of men - inmiddels in het bezit gekomen van een stencilmachine - weer MARGRIET zou gaan uitgeven of doorgaan met het verspreiden van STRIJDEND NEDERLAND daar het peil van deze laatste uitgave veel hoger lag. SN bood toen aan stencils te verschaffen welke men ter plaatse kon afdraaien. Deze stencils werden in de stang van een herenfiets vervoerd, welke op het ontmoetingspunt werd omgeruild met die van de koerier uit Elburg. De gebroeders N. en H. Gruppen zorgden voor de vervaardiging. De verspreiding bestreek de gehele Noord-Veluwe. Hoewel de organisatie zo geregeld was dat de risico's tot een minimum beperkt waren, werd toch door een toeval de verspreider voor Oldebroek, R. Schraa, met exemplaren door de Duitsers gegrepen en toen hij weigerde namen te verraden, ter plaatse doodgeschoten (op 10 oktober 1944). Na de slag om Arnhem was de toestand op de Veluwe zo gevaarlijk geworden dat men het beter achtte de band met Kampen te verbreken. De broer van de eerste koerier H. Hulst, A.H. Hulst, stelde nu zelf de teksten op en schreef artikelen 'op bestelling' over principiële onderwerpen. Ook J. Fokkens schreef bijdragen, terwijl A. Hulst nu voor het technische gedeelte zorgde. Hoe rustiger de toestand op de Veluwe was, des te regelmatiger verscheen het blad. Toen in oktober 1944 ook het vervoer van grote pakken TROUW uit Utrecht (van waaruit de Veluwe werd voorzien van TROUW) te gevaarlijk werd, werd tevens dit blad van één exemplaar vermenigvuldigd (zie de nrs. 829, 833, 834, 835) en afwisselend met STRIJDEND NEDERLAND verspreid. Deze Utrechtse TROUW-editie werd dikwijls aangevuld met het laatste radionieuws; ook werden artikelen uit TROUW toegevoegd aan STRIJDEND NEDERLAND. Op 13 april 1945 - vier dagen voor de bevrijding van Elburg - sneuvelde H. Hulst in een vuurgevecht met Duitsers bij Heerde. De uitgave werd legaal voortgezet en na enige tijd vervangen door de editie-Kampen. Zie ook: STRIJDEND NEDERLAND; het contact met de vrije wereld (nr. 789).