Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Trouw; voor Alkmaar en omstreken (verzetsblad, Alkmaar-Heerhugowaard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Trouw; voor Alkmaar en omstreken
Plaats(en) van uitgave Alkmaar en Heerhugowaard
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 800 en 800
Datum eerste uitgave 22 november 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren K. Norel P. de Graaf J. de Jonge
Gerelateerde kranten Front- en wereldnieuws Trouw; 'Wat het getij ook doet, houdt goeden moed'. Speciale uitgave voor West-Friesland [I] Trouw; speciale uitgave voor West-Friesland II De luistervink Trouw
Nr. in DOP van L.E. Winkel 820
Beschrijving in catalogus 376306815
Portaal  Portaalicoon   Media

Trouw; voor Alkmaar en omstreken was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 22 november 1944 tot en met 1 mei 1945 in Alkmaar en Heerhugowaard werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 800 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Trouw; voor Alkmaar en omstreken uit lemma nr. 820 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

P. de Graaf was op koninginnedag 1944 uit de gevangenis te Amsterdam bevrijd. Hij wilde opnieuw in het illegale werk worden ingeschakeld, kon echter moeilijk contact vinden. Daarom begon hij te Alkmaar 'uit verveling' een nieuwsblad onder de titel FRONT- EN WERELDNIEUWS (zie nr. 182). Er verschenen te Alkmaar echter reeds verschillende nieuwsuitgaven; o.a. was op 14 november 1944 een plaatselijke TROUW-editie uitgekomen. Na overleg met de TROUW-vertegenwoordiger J. de Jonge, besloten zij een bulletin voor de omgeving van Alkmaar te laten uitkomen, waar eigenlijk meer behoefte aan bestond. De Graaf vertrok daarop naar zijn zuster te Heerhugowaard en startte met een streekuitgave voor de Langedijk speciale uitgave voor West-Friesland II (zie nr. 844). In Alkmaar bleef De Jonge de leiding behouden van de Alkmaarse editie. De teksten van beide edities waren gelijk, laatstgenoemde uitgave was echter enige dagen ten achter. Onmiddellijk ontstond strijd met de reeds te Heerhugowaard verschijnende LUISTERVINK (zie nr. 393); de moeilijkheden werden echter na enkele dagen opgelost en DE LUISTERVINK werd met medewerkers en al opgenomen in TROUW. De Alkmaarse uitgave werd van begin december af dikwijls in Heerhugowaard gestencild, o.a. wegens razzia's en technische moeilijkheden. Op 1 januari 1945 hield de stencilpost-Alkmaar op te bestaan en werden beide edities in Heerhugowaard vervaardigd. Op 2 februari 1945 werd K. Norel tot redacteur aangesteld (zie ook nr. 853). Door de onvoorziene vergroting van de oplage en door de verkeersstremmingen wegens strenge vorst, kwam men eind januari 1945 in grote papiernood te verkeren; de moeilijkheden werden opgelost door de papiervoorraad van een drukkerij in Zuid-Scharwoude te 'organiseren'. Toen de elektrische stroom werd afgesloten gaf het PEN gelegenheid de Duitse kabel welke naar Den Helder liep, in te schakelen. Tenslotte werden beide edities op 10 april 1945 gecombineerd. Op 27 en 28 april vonden door verraad vele arrestaties plaats onder de illegale werkers te Heerhugowaard. Ook De Jonge en De Graaf (welke laatste in een lijkenhuisje was ondergedoken) werden gevangen genomen. De gespaarde medewerkers zagen echter kans nog dezelfde dag een andere stencilmachine te veroveren en TROUW bleef tot de kort daarop volgende capitulatie zonder enige onderbreking verschijnen. Zie ook: TROUW (nr. 857).