Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/VN-Nieuws; speciaal bulletin van Vrij Nederland (verzetsblad, Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


VN-Nieuws; speciaal bulletin van Vrij Nederland
Plaats(en) van uitgave Amsterdam
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk 3 maal per week, vanaf 28 maart 1945 dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 10000
Datum eerste uitgave 7 september 1944
Datum laatste uitgave 11 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H. van Klaveren Ton Koot A.H. van Namen H.M. van Randwijk E. van Schagen B.W. Schaper A. Sneep Chr. Snepvangers T. Buytenhuys N. Huetinck H. Jongstra
Gerelateerde kranten Vrij Nederland; Nederland-Oranje Oranje-bulletin; bulletin ter verspreiding van de letterlijke tekst van Regeringsverklaringen, bevelen van het Geallieerd Opperbevel, aanwijzingen van het ondergronds verzet, en hoofdzaken van het nieuws Vrij Nederland; speciaal nieuwsbulletin
Nr. in DOP van L.E. Winkel 967
Beschrijving in catalogus 376312092
Portaal  Portaalicoon   Media

VN-Nieuws; speciaal bulletin van Vrij Nederland was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 7 september 1944 tot en met 11 mei 1945 in Amsterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk 3 maal per week, vanaf 28 maart 1945 dagelijks in een oplage tussen de 500 en 10000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over VN-Nieuws; speciaal bulletin van Vrij Nederland uit lemma nr. 967 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Op 4 sept. '44 verzocht de leiding van VRIJ NEDERLAND te Amsterdam mej. T. Buytenhuys de nieuwsuitzendingen uit Londen zo nauwkeurig mogelijk op te nemen, waarschijnlijk slechts nog voor de laatste paar dagen van de oorlog. De volgende dag, Dolle Dinsdag, deden zoveel geruchten de ronde, dat talloze opgewonden Amsterdammers zich opstelden bij de toegangswegen van Amsterdam. De Centrale Leiding van VN besloot onverwijld over te gaan tot de uitgave van gestencilde speciale bulletins. Mr. A.H. van Namen werd met de uitvoering van het plan belast. Het eerste nummer werd door H.M. van Randwijk geredigeerd en op papier, met grote oranje koppen 'VN-NIEUWS; Speciaal Bulletin' bedrukt, dat voor de bevrijding gereed lag, uitgegeven. Deze reeds op grote afstand te herkennen kop was wel een goede, maar tevens gevaarlijke reclame, en vanaf 28 september 1944 werd de titel dan ook met de machine getypt. Tot de verschijning van het ORANJE-BULLETIN (zie nr. 611) op 15 september 1944 bevatte het VN-NIEUWS vooral de officiële regeringsmededelingen; daarna uitsluitend het overige radio- en verzetsnieuws. Het bulletin werd nu om en om met het OB verspreid. Vermeldenswaard is dat het ochtendbulletin van 16 september 1944 een waarschuwing bevatte tegen razzia's die 'smiddags inderdaad uitgevoerd zijn. Toen na de mislukte slag bij Arnhem duidelijk werd, dat de oorlog niet spoedig beëindigd zou worden, werd de volle aandacht van de CL weer in beslag genomen door de vervaardiging van het landelijke nummer; ook moest de grote actie tegen de razzia's worden voorbereid. De publicist Ton Koot werd van dat tijdstip af belast met de redactie van het bulletin. Het aantal stencilposten werd uitgebreid tot negen. In de tweede helft van november 1944 werd de gehele technische dienst in verband met de massale drijfjachten op mannen gereorganiseerd onder leiding van E. van Schagen opdat de VN-medewerkers minder kwetsbaar zouden zijn. Ondanks het feit dat een speciaal Duits commando op jacht was naar vervaardigers van illegale bladen, nam het aantal stencilposten steeds toe; uiteindelijk waren er in april 1945 een vijftiental in werking, elk met een gemiddelde oplage van 1000 ex. Inmiddels was de uitgave van het OB op 30 november 1944 gestaakt en werden alle officiële mededelingen weer in het VN-NIEUWS opgenomen. Drs. B.W. Schaper schreef vanaf eind maart 1945 buitenlandse overzichten. Bovendien werd als aanvulling wekelijks een speciaal nieuwsbulletin uitgegeven (zie nr. 968). Van den beginne af werkten aan de uitgave mee: mej. H. van Klaveren, mej. N. Huetinck, H. Jongstra, Chr. Snepvangers en A. Sneep. Zie ook: VRIJ NEDERLAND (nr. 965).