Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Vrij Nederland (verzetsblad, Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Vrij Nederland
Plaats(en) van uitgave Groningen
Verschijningsfrequentie Onregelmatig
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 3500 en 7500
Datum eerste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren W. Holtkamp
Gerelateerde kranten Vrij Nederland; Nederland-Oranje Het Parool; speciaal bulletin voor Groningen, Friesland en Drente
Nr. in DOP van L.E. Winkel 975
Beschrijving in catalogus 376307803
Portaal  Portaalicoon   Media

Vrij Nederland was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 mei 1945 in Groningen werd uitgegeven. Het blad verscheen onregelmatig in een oplage tussen de 3500 en 7500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Vrij Nederland uit lemma nr. 975 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In de loop van 1942 werd vier maal een nummer van VRIJ NEDERLAND voor de drie noordelijke provincies in de stad Groningen gedrukt. Toen de provinciale vertegenwoordiger en enkele medewerkers eind 1942 tengevolge van verraad werden gearresteerd, werd de uitgave van het decembernummer door een der overgeblevenen ter hand genomen. In dezelfde periode scheidden zich vooral in de provincie Groningen een aantal medewerkers af en gingen naar de TROUW-groep over. Begin 1943 werd de organisatie onder leiding van W. Holtkamp opnieuw opgebouwd; de exemplaren van VN werden nu weer uit West-Nederland of Friesland aangevoerd. Na Dolle Dinsdag stagneerde deze wijze van nieuwsvoorziening en besloot men zelfstandig te gaan drukken. Eerst werd nog een nummer in samenwerking met de PAROOL-groep uitgegeven (op 24 oktober 1944), daarna werden vijf nummers zelfstandig uitgegeven. De inhoud bestond uit door de Centrale Leiding verstrekte en door koerier(ster)s overgebrachte kopij, aangevuld met in eigen kring geschreven artikelen. De oplage werd in verband met de bijzonder gevaarlijke omstandigheden in Groningen (zie nr. 656) zeer beperkt gehouden. Op 19 apri1 1945 verscheen een provinciaal bevrijdingsnummer, in mei 1945 gevolgd door een gemeenschappelijk bevrijdingsnummer met CHRISTOFOOR, JE MAINTIENDRAI en HET PAROOL. Zie ook: VRIJ NEDERLAND (nr. 965).