Yamaha CS6x

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yamaha CS6x
Synthesizer
Yamaha CS6x
Fabrikant Yamaha Corporation
Jaar 1999
Type display lcd-scherm, verlicht
Klavier 61 toetsen, aanslaggevoelig, aftertouch
Polyfonie 64 stemmen
Type synthese AWM2
Filters 13 typen
Multitimbraal 16 kanalen en 4 aanvullend
Geheugen
  • 256 presetklanken
  • 128 gebruikersklanken
Effecten Galm, chorus, 23 insert-effecten
Aansluitingen MIDI, pedaal, lijningang, computerinterface
Control Draaiknoppen, ribbon-controller
Extra's Arpeggiator met 128 patronen
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Yamaha CS6x is een digitale synthesizer ontworpen en geproduceerd door Yamaha in 1999.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De CS6x speelde in op de trend van trancemuziek eind jaren 90 en biedt naast AWM2-klanksynthese ook sampling en enkele functies van de Yamaha AN1x. Het is mogelijk om met draaiknoppen op het voorpaneel de klank direct aan te passen. Er zijn knoppen met een vrij toewijsbare functie, en men kan met de scene-functie een overgang creëren tussen twee klanken. Er is een polyfonie van 64 stemmen en een arpeggiator met 128 patronen.

De synthesizer heeft 256 presetklanken en 128 klanken die ingesteld kunnen worden door de gebruiker. Dit aantal kan uitgebreid worden via een SmartMedia-sleuf voor externe geheugenkaartjes. Het instrument heeft 20 multitimbrale kanalen, 16 kanalen via MIDI en 4 aanvullend. Het klavier heeft 61 toetsen en is aanslaggevoelig en heeft aftertouch.

Het apparaat kan worden uitgebreid met maximaal twee Plug-In Expansion Boards, die extra polyfonie, klanken en effecten toevoegen. Zo is er bijvoorbeeld de PLG150-AN, die functies biedt van de AN1x, en de PLG150-DX, met klanken van de DX7.

Met de ingebouwde sampler is het mogelijk samples op te nemen of in te laden in een samplegeheugen van 4 megabyte. Er kunnen zogeheten "phrase clips" worden aangemaakt, die gebruikt kunnen worden als loop of sequence.

De Yamaha CS6r verscheen als soundmodule. Het apparaat bevat dezelfde functies als de CS6x, maar draaikoppen en de scene-functie ontbreken.

Bekende muzikanten die de CS6x hebben gebruikt zijn onder meer Faithless en Depeche Mode.