Zwartehoekbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zwarte Hoekbrug)
Zwartehoekbrug
Zwartehoekbrug
Algemene gegevens
Locatie Aalst
Coördinaten 50° 57′ NB, 4° 2′ OL
Overspant Dender
Lengte totaal 34,43 m
Breedte 10 m
Bouw
Bouwjaar 1940 (ophaalbrug)
1979 (hefbrug)
Ingebruikname 1890 (draaibrug)
1941 (ophaalbrug)
1981 (hefbrug)
Gebruik
Weg Denderstraat
Architectuur
Type draaibrug (1890-1940)
ophaalbrug (1941-1979)
hefbrug (sinds 1981)
Materiaal metaal
Zwartehoekbrug (België)
Zwartehoekbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Zwartehoekbrug, is de naam die gedragen werd door drie overbruggingen over de Dender tussen de Denderstraat en de Nieuwbrugstraat in het centrum van de stad Aalst. De huidige brug, een hefbrug, is een van de drie beweegbare bruggen in het centrum van de stad. Officieel heet de brug Zwartehoekbrug maar meestal schrijft men Zwarte hoekbrug als twee woorden.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste overbrugging over de Dender in Aalst tussen de Denderstraat en de Nieuwbrugstraat was een draaibrug die in 1890 gebouwd werd. Deze brug deed dienst tot in de Tweede Wereldoorlog wanneer ze, in 1940, door Belgische en Britse troepen werd vernietigd. De Duitse bezetter liet de brug vervangen door een metalen ophaalbrug. Deze brug deed uiteindelijk bijna veertig jaar dienst. In 1979 begon men met de afbraak van de ophaalbrug teneinde deze te vervangen door een hefbrug, die met twee rijvakken beter aangepast was aan de toenemende verkeersstroom. De huidige brug werd uiteindelijk twee jaar later in gebruik genomen. De oude ophaalbrug werd in 1993 gerenoveerd en kreeg ter herinnering een nieuwe plaats over de molenbeek in het basketbalpark. In 2012 onderging de hefbrug een grondige renovatie.[1] Het wegdek en de voetpaden werden vernieuwd.[1] Ten slotte werd ook de oorspronkelijke groene kleurstelling vervangen door een witte kleur.[1]

Afbeelding van de voormalige Zwarte hoekbrug over de molenbeek in het basketbalpark te Aalst.
Voormalige Zwartehoekbrug over de molenbeek in het basketbalpark.

In 2021 werd de originele elektrische installatie vervangen. De sturing van de brug werkt sindsdien met behulp van een veiligheids PLC, in tegenstelling tot de relaissturing van voorheen. De groene verkeerslichten werden tevens vervangen door exemplaren die oranje knipperen. Deze aanpassingen moeten het mogelijk maken om in de toekomst de brug op een veilige manier te besturen vanop afstand.

Bronnen en noten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe afbeeldingen
Afbeelding van de draaibrug in 1940
Afbeelding van de ophaalbrug in 1977
Afbeelding van de restanten van de ophaalbrug tijdens de vervangingswerken in 1979