Naar inhoud springen

Nachtegaal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tdevries (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 91.180.48.65 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Tdevries
Regel 18: Regel 18:
In het grootste deel van [[Europa (continent)|Europa]] komt de nachtegaal in het broedseizoen voor, waaronder [[Nederland]] en [[België]]. De grootste dichtheden van broedende nachtegalen vindt men tegenwoordig in de kustduinen.
In het grootste deel van [[Europa (continent)|Europa]] komt de nachtegaal in het broedseizoen voor, waaronder [[Nederland]] en [[België]]. De grootste dichtheden van broedende nachtegalen vindt men tegenwoordig in de kustduinen.


==Symbolen==

In de volkstradities, kondigt de nachtegaal de lente aan, het is de vogel van [[mei]], maar hij is eveneens en vooral het symbool van de liefde. Het graafschap van Nice (Frankrijk) heeft zijn [http://mtcn.free.fr/lyrics/roussignou-vola.php Nachtegaal behouden] die in de traditionele smalle zijdes en de rondes van mei vliegt, waarvan het thema [[Pjotr_Iljitsj_Tsjaikovski|Tsjaikovski]] voor zijn ''Humoresque'' opus 10-2 heeft geïnspireerd.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 20 okt 2008 18:06

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox phylum entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox genus entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section binomial Sjabloon:Taxobox end

De nachtegaal (Luscinia megarhynchos) is een zangvogel uit de familie Lijsters (Turdidae). De naam is afgeleid van het Germaanse "galan" : zingen. Soms zijn ze in tuinen te horen, zien doe je de nachtegaal bijna niet, door zijn eenzaam karakter en onopvallend verenkleed.

Zijn zang is verklinkend en erg karakteristiek, het bestaat uit herhaalde motiefjes en een crescendo.

In het grootste deel van Europa komt de nachtegaal in het broedseizoen voor, waaronder Nederland en België. De grootste dichtheden van broedende nachtegalen vindt men tegenwoordig in de kustduinen.

Symbolen

In de volkstradities, kondigt de nachtegaal de lente aan, het is de vogel van mei, maar hij is eveneens en vooral het symbool van de liefde. Het graafschap van Nice (Frankrijk) heeft zijn Nachtegaal behouden die in de traditionele smalle zijdes en de rondes van mei vliegt, waarvan het thema Tsjaikovski voor zijn Humoresque opus 10-2 heeft geïnspireerd.

Zie ook

Lijsters

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Nachtegaal (Luscinia megarhynchos) op Wikimedia Commons.
Zoek nachtegaal op in het WikiWoordenboek.