Édouard Ménétries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Édouard Ménétries
Édouard Ménétries
Algemene informatie
Geboren 2 oktober 1802
Parijs, Frankrijk
Overleden 10 april 1861
Sint-Petersburg, Rusland
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep zoöloog
Bekend van soortauteur van vlindersoorten, Menetries zwartkop
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Édouard Ménétries (Parijs, Frankrijk, 2 oktober 1802 - Sint-Petersburg, Rusland, 10 april 1861) was een Frans zoöloog (entomoloog, herpetoloog en ornitholoog).

Ménétries studeerde bij Georges Cuvier and Pierre André Latreille. Hij werd door deze leermeesters aanbevolen om in 1822 als zoöloog deel te nemen aan een Russische wetenschappelijke expeditie naar Brazilië die werd geleid door Baron von Langsdorff.

Bij terugkeer naar Europa werd hij benoemd tot conservator aan het zoölogisch museum van de Russische Academie van Wetenschappen in Sint-Petersburg. In 1829 werd hij op last van de Tsaar op expeditie naar de Kaukasus gestuurd.

In 1832 begon hij met het ordenen van de collecties van vlinders en kevers die vaak in slechte staat verkeerden, aangevreten door schimmels en slecht of niet voorzien van labels. Verder beschikte hij over zeer beperkte middelen en had nauwelijks assistentie. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Russische entomologische vereniging die pas in 1859 officieel werd opgericht, maar sinds 1848 al bestond als kring van meestal amateurentomologen.

Werk en nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ménétries was een autoriteit op het gebied van de kennis over de Lepidoptera en Coleoptera, maar hij werkte ook aan ander taxa van de insecten. De meeste van de door hem beschreven soorten komen uit Europees Rusland en Siberië. Maar in het museum werkte hij ook aan collecties uit andere delen van de wereld zoals uit Californië en Alaska (vóór 1867 nog Russisch). Hij is de soortauteur van honderden soorten vlinders en kevers. Verder beschreef hij een aantal nieuwe soorten reptielen en amfibieën en ook negen soorten vogels, waaronder de marmereend (Marmaronetta angustirostris) en Menetries zwartkop (Sylvia mystacea).[1] Er zijn 31 publicaties (in het Frans) van zijn hand, voornamelijk over insecten.