Óscar Espinosa Villarreal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Óscar Espinosa Villarreal (Mexico-Stad, 23 november 1953) is een Mexicaans politicus van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI). Van 1994 tot 1997 was hij burgemeester van Mexico-Stad. Momenteel wordt Espinose gezocht wegens verduistering en is hij voortvluchtig.

Espinosa studeerde publieke administratie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM). In 1994 werd hij door president Ernesto Zedillo aangewezen tot hoofd van het departement van het Federaal District, oftewel burgemeester van Mexico-Stad. In 1997 moest hij aftreden, nadat die functie werd vervangen door die van regeringsleider van het Federaal District, die voortaan gekozen werd door de inwoners van Mexico-Stad. Hij werd vervolgens benoemd tot minister van toerisme.

In maart 2000, terwijl hij kandidaat was voor de Kamer van Afgevaardigden, werd hij aangeklaagd wegens malversatie en het verduisteren van 420 miljoen dollar. Vervolgens trad hij af als minister en vluchtte naar Nicaragua, waar hij asiel aanvroeg. Toen de Nicaraguaanse regering hem in 2001 besloot uit te leveren vluchtte hij, en momenteel[wanneer?] is hij nog steeds voortvluchtig.

Voorganger:
Manuel Aguilera Gómez
Regent van het Federaal District
1994-1997
Opvolger:
Cuauhtémoc Cárdenas (regeringsleider)