.edu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

.edu is een van de generieke topleveldomeinnamen (gTLD) die gebruikt worden in het Internet Domain Name System. Het was een van de zeven oorspronkelijke TLD's[1] waar het systeem in 1985 voor ontworpen was.

Het beheer van de TLD is in handen van de stichting EDUCAUSE.

Doelstelling[bewerken]

Het idee is dat elke instelling voor hoger onderwijs die aan strenge voorwaarden voldoet, gratis één domeinnaam kan bestellen. Zo wil men bouwen aan een reputatie van betrouwbaarheid en eruditie, twee zeldzaamheden op het Internet. In de vroege geschiedenis registreerden echter vooral veel universiteiten uit de Verenigde Staten hun naam, wat de indruk wekte dat het net als .gov en .mil een Amerikaanse TLD was. Een vergissing die niet is hersteld. Andere landen ontwikkelden daardoor al gauw een eigen systematiek in de naamgeving, zoals het .ac.uk domein voor academische instituten in het Verenigd Koninkrijk.

Voorbeelden van niet-Amerikaanse .edu instellingen zijn het Franse polytechnique.edu, het Belgische solvay.edu en het Nederlandse leiden.edu. De Erasmus Universiteit Rotterdam hanteert naast haar primaire domein eur.nl, ook het domein eur.edu.

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. .com, .edu, .gov, .int, .mil, .net en .org