.edu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

.edu is een van de generieke topleveldomeinnamen (gTLD) die gebruikt worden in het Internet Domain Name System. Het was een van de zeven oorspronkelijke TLD's[1] waar het systeem in 1985 voor ontworpen was.

Het beheer van de TLD is in handen van de stichting EDUCAUSE.

Doelstelling[bewerken]

Het idee is dat elke Amerikaanse, geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs die aan strenge voorwaarden voldoet[2], gratis één domeinnaam kan bestellen. Zo wil men bouwen aan een reputatie van betrouwbaarheid en eruditie, twee zeldzaamheden op het Internet. Niet-Amerikaanse instellingen kunnen in beginsel geen .edu-domeinnaam aanvragen. Andere landen ontwikkelden daardoor al gauw een eigen systematiek in de naamgeving, zoals het .ac.uk domein voor academische instituten in het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn desondanks ook niet-Amerikaanse instellingen met een .edu-adres[2]. Dit kan komen doordat zij die al vóór 2001 geregistreerd hadden of door de Amerikaanse overheid erkend worden. Voorbeelden van niet-Amerikaanse .edu instellingen zijn het Franse polytechnique.edu, het Belgische solvay.edu en het Nederlandse leiden.edu. De Erasmus Universiteit Rotterdam hanteert naast haar primaire domein eur.nl, ook het domein eur.edu.

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. .com, .edu, .gov, .int, .mil, .net en .org
  2. a b Eligibility for the .edu Domain FAQ - Educause. net.educause.edu. Geraadpleegd op 2017-12-12