.onion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

.onion is een pseudo-top-level domein voor het gebruik van zogenaamde hidden services (Engels voor "verborgen diensten") voor Tor, bedoeld om via Internet anoniem diensten (zoals websites) te ontsluiten. Door .onion-adressen te gebruiken zijn de gegevens en de gegevensstroom moeilijk te traceren. Zowel de gegevensaanbieder als de ontvanger kennen geen andere manier om elkaar te benaderen.

.onion-adressen worden niet zoals normale domeinnamen beheerd door ICANN. Ook staan ze niet in een DNS-hiërarchie. De adressen worden geïnterpreteerd door applicaties als ze verstuurd worden via een proxy in het Tor-netwerk. De adressen hebben de vorm van 16 alfanumerieke karakters die zijn gebaseerd op een publieke sleutel die wordt aangemaakt als Tor wordt geconfigureerd.[1] De letters en cijfers van een .onion-adres kunnen bestaan uit alle letters van het alfabet, alsook de tekens 2 tot en met 7, want ze vertegenwoordigen een 80-bits getal in base32.[2]

Bekende hidden webhosting services zijn die van Silk Road[3] en Freedom Hosting, intussen opgevolgd door Freedom Hosting II.

Onion gateways[bewerken]

Door proxyservers zijn Tor-diensten met een .onion-adres ook beschikbaar voor gebruikers buiten het Tor-netwerk. Voorbeelden van zulke Onion gateways zijn Tor2web en onion.to. Als men een .onion-adres aantreft en deze wil bereiken, dan kunnen deze diensten worden gebruikt. De door het Tor-netwerk geboden anonimiteit komt dan voor de gebruiker te vervallen.