100.000 of niets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
100.000 of niets
Genre Quiz
Presentatie Tony Corsari
Bob Van Bael
Pros Verbruggen
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1956
Einde 1959
Zender NIR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

100.000 of niets was een Vlaamse quiz die van 1956 tot 1959 elke zondagavond op de Belgische Radio en Televisie te zien was. De presentatie was afwisselend in handen van Tony Corsari, Bob Van Bael en Pros Verbruggen.

Geschiedenis van het programma[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 december 1956 ging 100.000 of niets voor het eerst van start als onderdeel van het programma, Knal, wie vangt de bal?. Vanaf 12 januari 1958 werd 100.000 of niets een zelfstandige show, die wekelijks werd uitgezonden. Er werd ook een permanente controlecommissie aangesteld, bestaande uit Mr. Van Hove (juridische dienst van het N.I.R.), professor Lucien De Smet en Dr. A.J. Aernouts.

In 1959 stopte men met het programma, maar in 1968 werd er een nieuwe reeks uitgezonden. De presentatie van deze versie van 100.000 of niets was in handen van Pros Verbruggen, Jan Theys en Rudy Samson. Regine Clauwaert trad op als gastvrouw.

Het spel[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren telkens drie kandidaten, wier score op drie reusachtige thermometers werd aangebracht. De quiz had vier rondes die rond een bepaald thema draaiden. In de finale bleef er één kandidaat over die dan een uiterst gedetailleerde vraag correct moest beantwoorden. De prijs was 100.000 Belgische frank, al betaalde men in de praktijk de winnaar uit in natura door hem een huishoudelijk apparaat te schenken.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De show was razend populair destijds, maar stuitte ook op kritiek. Een groot aantal kandidaten betwistte geregeld bepaalde antwoorden. Op 9 maart 1958 verloor kandidaat Van Cuyck nadat hij in zijn antwoord één gezagvoerder van zeven vliegtuigen verkeerd bij naam noemde. Naar hedendaagse normen waren veel vragen erg dubbelzinnig verwoord en, doordat er per ronde een andere vakjury werd ingeschakeld, rekende de jury twijfelachtige antwoorden de ene keer wél, de andere keer niét goed. Een aantal kandidaten konden desondanks ook slecht tegen hun verlies en probeerden aan de hand van documentatie hun gelijk te halen. Eén keer bleek dat het antwoord van een speler per ongeluk was fout gerekend. Corsari spande zich persoonlijk in om er voor te zorgen, dat de speler alsnog zijn geld kreeg.

Gastvrouw Lily (Liliane Taelemans) werd dan weer bekritiseerd vanwege haar luchtige kledij. Ze werd uiteindelijk ontslagen uit het programma en was in 1958 de Belgische kandidate voor de titel Miss Universe.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Strangers zongen in hun nummer "T.V. Truut" (1960) dat ze droomden dat ze naar de "honderdduizend zochten met Madame Krielemans". Een verwijzing naar "100.000 of niets" en het personage Madame Krielemans uit Schipper naast Mathilde.
  • In de stripreeks Nero door Marc Sleen nemen Nero en Adhemar in het album De Witte Parel (1962) deel aan 100.000 of niets. De presentator is een karikatuur van Tony Corsari (strook 7-9).
  • De eerste winnaar van de show was Roger Windels, de latere senator en burgemeester van Torhout. De kinderen in zijn gemeente kregen zelfs een vrije schooldag.

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]