In natura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In natura betekent dat er betaald wordt met producten of diensten, dus zonder de tussenkomst van geld. In de volksmond staat 'in natura betalen' ook wel voor het hebben van geslachtsgemeenschap in plaats van te betalen met geld.

Onderlinge afspraken[bewerken]

Bij betaling in natura is er sprake van een vorm van ruilhandel. Ook bij het uitwisselen van diensten tussen particulieren ("Als jij mijn huis verft, doe ik jouw tuin...") spreekt men van betaling in natura.

Erfbelasting in natura[bewerken]

In Nederland bestaat een belastingregeling die het mogelijk maakt om bij het erven van een kunstverzameling een deel van de erfbelasting te betalen in natura. De regeling heet 'Betaling van erfbelasting in de vorm van kunstvoorwerpen'. Het moet daarbij gaan om kunstvoorwerpen met een wettelijk beschermde status, dus kunstvoorwerpen van zodanige culturele waarde dat de Staat er belang bij heeft dat zij het land niet verlaten. De erfbelasting die op deze manier kan worden voldaan is gebonden aan een maximum van honderdtwintig procent van de waarde van het kunstvoorwerp.

Verzekeringen[bewerken]

Sommige verzekeringen, zoals die voor een uitvaart, betalen uit in natura, dat wil zeggen dat de verzekeraar de zorg draagt voor de kist, dragers en dergelijke, waarbij er voor deze diensten niet hoeft te worden betaald, maar er dus ook geen geld wordt uitgekeerd.

Schadevergoeding wordt in principe voldaan in geld, maar een eiser kan er in sommige gevallen ook voor kiezen de schadevergoeding in natura te laten voldoen. Iemand die bijvoorbeeld een gebroken ruit door de tegenpartij laat repareren bespaart zich op deze wijze de rompslomp van het zelf regelen van een reparateur en hoeft ook niet de kosten voor te schieten.

Daarnaast worden bijvoorbeeld bij zorgverzekeringen declaratie- en naturapolissen onderscheiden.

ZIN[bewerken]

Zorg in natura (ZIN) is een uitdrukking en afkorting die vaak gebruikt wordt als tegenhanger van een persoonsgebonden budget.

Zie ook[bewerken]