200 Cigarettes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
200 Cigarettes
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline It's 11:59 on New Year's Eve. Do you know where your date is?
Regie Risa Bramon Garcia
Producent Betsy Beers
David Gale
Van Toffler
Scenario Shana Larsen
Hoofdrollen Courtney Love
Kate Hudson
Dave Chappelle
Ben Affleck
Casey Affleck
Guillermo Díaz
Christina Ricci
Janeane Garofalo
Paul Rudd
Jay Mohr
Nicole Ari Parker
Martha Plimpton
Muziek Mark Mothersbaugh
Robert Mothersbaugh
Montage Lisa Zeno Churgin
Evelyn Purwins
Cinematografie Frank Prinzi
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 26 februari 1999
Genre Komedie
Speelduur 101 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 6.000.000[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

200 Cigarettes is een Amerikaanse komedie-dramafilm uit 1999 onder regie van Risa Bramon Garcia. De film heeft een ensemble cast en gaat over enkele twintigjarigen en hun belevingen vlak voordat nieuwjaar 1982 wordt ingeluid.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in Manhattan tijdens de jaarwisseling aan het eind van 1981. Monica organiseert een groots nieuwjaarsfeest in haar loft, maar vreest dat er niemand zal komen opdagen. Haar angst lijkt waarheid te worden als in de late uren enkel vriendin Hillary aanwezig is. Monica doet haar uiterste best om Hillary to overtuigen om te blijven, maar ook zij gaat uiteindelijk weg, maar belooft later in de nacht terug te komen.

Vervolgens worden enkele personages gevolgd op hun weg naar Monica's feestje en de incidenten waar ze alvorens mee te maken krijgen. Bijna allen krijgen te maken met taxichauffeur 'Disco Cabbie'. Een van hen is Monica's jonge nicht Val uit een New Yorkse buitenwijk die niet bekend is met de weg in de grote stad, en dier vriendin Stephie. Als gevolg van een foutieve route eindigen ze in het gevaarlijke deel van Manhattan, tot grote ergernis van Stephie. Het tweetal raakt constant in onenigheid over de geplande eindbestemming. Ze raken beland in een punkbar, waar ze punkers Tom en Dave ontmoeten. Hoewel Stephie het tweetal niet vertrouwt, gooit Val haar remmen los met hen.

De naïeve en onhandige Cindy besluit nieuwjaarsavond door te brengen met Jack, aan wie ze onlangs haar maagdelijkheid heeft verloren. Jack maakt zich zorgen om de date als hij een meisje spot dat hij onlangs heeft laten vallen. Cindy is enthousiast over haar date en stemt in alles toe, tot grote ergernis van Jack. Jack voelt zich steeds meer verstikt in de date en geeft uiteindelijk toe dat hij niet op zoek is naar een serieuze relatie. Cindy verzekert hem dat ze daar ook niet naar op zoek was en dumpt hem. Ze belandt uiteindelijk op Monica's feestje, waar ze zoent met Tom.

Kevin is enkele uren geleden gedumpt door zijn vriendin Ellie en zoekt troost bij zijn goede vriendin Lucy. Zij biedt op een gegeven moment aan om seks met hem te hebben, zodat hij zich wellicht beter voelt. Terwijl ze in een wc-hokje in een club op het punt staan om seks met elkaar te hebben, worden ze op heterdaad betrapt door Ellie. Lucy voelt zich aan het einde van de avond teleurgesteld, omdat ze denkt dat ze niets voor Kevin betekent. In een confrontatie onthult ze dat ze al tijdenlang verliefd op hem is en dat ze een goed koppel zouden kunnen vormen als hij haar een kans geeft. Op Monica's feest kondigen ze aan dat ze een relatie met elkaar hebben.

Bridget en Caitlyn zijn twee competitieve vriendinnen die al de hele avond af proberen te komen van Bridgets vriendje Eric en heil vinden bij een barman. Eric vindt al vroeg op de avond zijn weg naar Monica's feest. Monica is in het verleden uitgegaan met Eric en reageert haar woede over haar feest op hem af door hem te zeggen dat hij slecht presteerde in bed. Eric deelt die nacht het bed met Hillary, die dezelfde conclusie trekt als Monica. Monica raakt te dronken en valt in slaap voordat ze haar feest een succes kan zien worden. De volgende morgen hoort ze dat zelfs Elvis Costello is langs geweest.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

in alfabetische volgorde

Acteur Personage
Affleck, Ben Ben Affleck Barman
Affleck, Casey Casey Affleck Tom
Chappelle, Dave Dave Chappelle Disco Cabbie
Costello, Elvis Elvis Costello Zichzelf
Díaz, Guillermo Guillermo Díaz Dave
Featherstone, Angela Angela Featherstone Caitlyn
Garofalo, Janeane Janeane Garofalo Ellie
Hoffmann, Gaby Gaby Hoffmann Stephie
Hudson, Kate Kate Hudson Cindy
Kellner, Catherine Catherine Kellner Hillary
Love, Courtney Courtney Love Lucy
McCardie, Brian Brian McCardie Eric
Mohr, Jay Jay Mohr Jack
Parker, Nicole Ari Nicole Ari Parker Bridget
Plimpton, Martha Martha Plimpton Monica
Ricci, Christina Christina Ricci Val
Rudd, Paul Paul Rudd Kevin

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]