5e Infanteriedivisie (India)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Insigne van het Indiase 5e Infanteriedivisie

De Indische 5e Infanteriedivisie (Engels: Indian 5th Infantry Division) was een infanteriedivisie van de Brits-Indische leger gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis[bewerken]

De divisie werd in 1939 in Secunderabad in India opgericht. De 5e Divisie bestond uit twee brigades. In 1940 vertrok de 5e Divisie naar Soedan en sloot zich bij de drie aanwezige Britse infanteriedivisies aan. Tussen 1940 en 1941 was de 5e Divisie betrokken bij de Campagne in Oost-Afrika. In 1942 waren ze betrokken bij de gevechten in Noord-Afrika en het terugtrekken van de geallieerde troepen bij El Alamein.

Eind 1943 nam de 5e Divisie als onderdeel van het Britse Veertiende Leger onder generaal William Slim deel aan de Campagne in Birma. De 5e Divisie werd ingezet aan het Arakan front. Daarnaast was de 5e Divisie betrokken bij de Slag om Kohima en namen ze deel bij de innamen van Rangoon.

Na Birma was gepland dat de 5e Divisie deel moest nemen aan Operatie Tiderace, de verovering van Singapore. Vanwege de Japanse capitulatie in augustus 1945 ging de operatie niet door. Ze maakten na de oorlog deel uit van de geallieerde bezettingsmacht in Nederlands-Indië.

Bevelhebbers[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Engelse Wikipedia
  • Mason, Philip (1982-06-09). The Indian Divisions Memorial, 1939-1945, Royal Military Academy Sandhurst. Wellingborough: Skelton's Press.
  • www.ordersofbattle.com