9 november in de Duitse geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Val van de Berlijnse Muur op 9/10 november 1989

De datum 9 november speelt een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis, omdat op deze dag een aantal gebeurtenissen plaatsvond, die voor de Duitse geschiedenis als keerpunt gelden en deels ook internationale uitwerking hadden. Tot de belangrijke gebeurtenissen die op 9 november plaatsvonden, behoren de val van de Berlijnse Muur in 1989, het begin van de Novemberpogroms met de Kristallnacht in 1938, de Hitler-Ludendorff-Putsch uit 1923 en het uitroepen van de Duitse Republiek tijdens de Novemberrevolutie van 1918.

Reeds na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd door verschillende Duitse historici en journalisten voor deze datum de uitdrukking Schicksaltag gebruikt, verwijzende naar het lot van de (politieke) geschiedenis van Duitsland die steeds op die datum een belangrijke wending had genomen. Vanaf de val van de Berlijnse Muur wordt het begrip vaker en breder gebezigd in Duitsland. Vandaag de dag is 9 november in Duitsland een gedenkdag voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme, omdat de datum herinnert aan de Kristallnacht en de daaropvolgende Jodenvervolgingen. Op 27 januari, de dag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz, kent Duitsland nog een officiële nationale Holocaust-gedenkdag.

Historische gebeurtenissen[bewerken]

Discussie over de Nationale Feestdag[bewerken]

In het kader van de Duitse hereniging na 1989 ontstond de vraag welke datum de nieuwe nationale feestdag moest worden. De 9e november, de datum van de val van de Berlijnse Muur, kwam daarbij in aanmerking ter vervanging van de oude West-Duitse nationale feestdag op 17 juni. Echter op grond van de negatieve associaties, vooral met het nationaalsocialistische verleden van Duitsland werd ervoor gekozen deze dag niet tot nationale feestdag uit te roepen. In plaats daarvan werd 3 oktober, de dag van de formele toetreding van de nieuwe bondslanden uit de voormalige DDR tot de Bondsrepubliek Duitsland, tot nieuwe officiële nationale feestdag gekozen. Tot op vandaag is dit de Tag der Deutschen Einheit, de Dag van de Duitse eenheid.

Externe link[bewerken]