Arnoldus van Veggel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf A. van Veggel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnoldus van Veggel
Arnoldus van Veggel
Algemene informatie
Geboren gedoopt 11 januari 1809
Alem
Overleden 2 december 1876
's-Hertogenbosch
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep architect
Bekend van waterstaatskerken
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Arnoldus van Veggel (Alem, gedoopt 11 januari 1809 - 's-Hertogenbosch, 2 december 1876) was een Nederlands architect die vooral van belang is vanwege de door hem ontworpen zogenaamde waterstaatskerken.

Arnoldus begon zijn loopbaan als timmerman. Tijdens de eerste helft van de 19e eeuw moesten er veel kerken worden gebouwd, zowel katholieke als protestantse. Dit kwam door de totstandkoming van godsdienstvrijheid op het einde van de 18e eeuw. Deze kerken werden gebouwd onder supervisie van de overheid en werden niet altijd ontworpen door echte architecten maar ook door timmerlieden en civiel ingenieurs. Bij de bouw van een dergelijke kerk in Helvoirt fungeerde Van Veggel als opzichter waarna hij zich als architect verdienstelijk ging maken.

Hij ontwikkelde zich tot een van de meest vooraanstaande architecten van waterstaatskerken. Deze werden aanvankelijk vooral in neoclassicistische bouwstijl ontworpen. In een latere fase werd de stijl ook beïnvloed door de uit Engeland afkomstige zogenaamde Vroege neogotiek, in Nederland ook Willem II-gotiek genoemd. Het is een dergelijke bouwstijl waarvan Arnoldus van Veggel een pionier was. Ook zijn belangrijkste profane werk, het landhuis De Schaffelaar te Barneveld, is in deze stijl.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]