A-1 (Montenegro)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf A1 (Montenegro))
Naar navigatie springen Jump to search
Autoput 1
Autoput 1
Autoput 1
Rood: A-1; Blauw: A-2
Land Montenegro
Lengte 0 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Zuidoost-Europa
Traject

De A-1 of Autoput 1 is een geplande autosnelweg in Montenegro. De weg moet de havenstad Bar met de hoofdstad Podgorica en de Servische hoofdstad Belgrado verbinden. De autosnelweg zal 169 kilometer lang worden. Sinds april 2010 ligt de bouw tijdelijk stil.

De weg zal grotendeels onderdeel zijn van de E65 en E80. Het laatste stuk, tussen Bijelo Polje en de grens met Servië bij Boljare zal onderdeel zijn van de E763.

Geschiedenis[bewerken]

Al voor de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006 waren er plannen voor een autosnelweg tussen Belgrado en Bar. Deze route is vooral voor Servië van belang, omdat het land geen eigen zeehaven heeft. De plannen werden nooit uitgevoerd vanwege het bergachtige landschap.

Na de onafhankelijk van Montenegro kwamen nieuwe plannen voor de autosnelweg. Ook vanuit Servië kwam meer geld beschikbaar. Zo begon in 2009 de aanleg van de A-1 bij Podgorica. Door de kredietcrisis waren de financiële middelen echter al snel uitgeput. Daardoor werd de bouw in april 2010 stilgelegd. Een herstart met een Grieks-Israëlisch bedrijf mislukte ook.

Toekomst[bewerken]

Op dit moment is Montenegro bezig om hulp uit China te halen voor de aanleg van de A-1. In 2019 moet de weg voltooid zijn. Of dit gehaald wordt is nog niet zeker, omdat de kosten van 2.770.000.000 euro zwaar drukken op een klein land als Montenegro.