AFVN/Bond van Antifascisten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland / Bond van Antifascisten (kortweg: AFVN) is een Nederlandse vereniging die is voortgekomen uit het communistische verzet in de Tweede Wereldoorlog. De AFVN bestrijdt neonazisme en verheerlijking van nazisme en fascisme.

De AFVN is aangesloten bij de Fédération Internationale des Résistants (FIR), een internationale overkoepelende organisatie. De AFVN gaf tot 2009 het kwartaalblad De Antifascist uit. Abonnees van De Antifascist werden tevens gezien als lid van de AFVN.

Oprichters en bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

De AFVN is opgericht door Henk en Alie van Luttikhuizen, oud-verzetsstrijders die tot de Praagse Lente van 1968 lid waren van de CPN. Met de AFVN boden zij onderdak aan communistische oud-verzetsstrijders die het niet eens waren met de afkeuring van de Sovjet-inval in Tsjechoslowakije door de CPN.

Voorzitter van de bond was van 1976 tot 2002 Henk van Luttikhuizen, van 2003 tot 2006 de oud-verzetsstrijder Joop Smidt en van 2007 tot haar overlijden op 30 september 2011 de Auschwitz-overlevende Celine van der Hoek-de Vries.[1] Van september 2013 tot september 2015 was Kees van der Pijl[2], emeritus hoogleraar van de Universiteit van Sussex, voorzitter.[3]

Antifascisme[bewerken | brontekst bewerken]

De AFVN ontleent zijn bestaansrecht aan de strijd tegen het "nazifascisme" en hanteert de definitie van fascisme zoals die door de Bulgaarse communist Georgi Dimitrov werd gegeven: fascisme is de openlijke terroristische dictatuur van de meest reactionaire en meest agressieve groepen van het financierskapitaal. Het fascisme stelt zich ten doel om binnen het land de organisaties van de arbeidersklasse te vernietigen, alle progressieve krachten te wurgen en naar buiten toe de veroveringsoorlog om de wereldheerschappij voor te bereiden en te ontketenen. Deze doeleinden probeert het fascisme te bereiken met terreurmethoden en sociale demagogie.[4] Naar de mening van de AFVN zijn het in de huidige tijd anti-islampartijen, zoals in Nederland de LPF van wijlen Pim Fortuyn en de PVV van Geert Wilders, die deze rol vervullen. De AFVN stelt zich ten doel de traditie van de strijd tegen het fascisme met de strijd tegen deze bewegingen te verbinden en het perspectief op een socialistische maatschappij levend te houden.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De AFVN werkt ook samen met het Internationaal Dachaucomité en de VVN-BdA, de Duitse antifascistenvereniging VVN-BdA, en met diverse anti-discriminatie-organisaties. Bij gelegenheid werkt de bond samen met de overheid zoals gemeenten Oss, Huizen en Hilversum, instellingen als het oorlogsmuseum Overloon, het Comité Februaristaking, het Nederlands Dachau Comité en Federatief Joods Nederland.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De bond heeft vier doelstellingen:

  • Te zorgen dat de daden van het anti-fascistische verzet bekendheid houden, respectievelijk bekendheid krijgen.
  • Herlevend fascisme (neofascisme) te signaleren en met alle, bij de wet geoorloofde middelen te bestrijden;
  • Te strijden voor vrede en vriendschap tussen de volkeren;
  • Te strijden tegen iedere vorm van discriminatie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]