A.G.S.R. Gyas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf AGSR Gyas)
A.G.S.R. Gyas
Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas (Gyas)
A.G.S.R. Gyas
A.G.S.R. Gyas
Type studentensportvereniging
Plaats Groningen
Locatie Hoornsediep wz. 199[1]
Oprichting 12 mei 1964
Ledental 1600
Schachtenkleuren Zwart, Wit & Cognac
Website http://www.gyas.nl
Sociëteit Bootenhuysch
Opening 1986

De Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas, kortweg: Gyas, werd opgericht op 12 mei 1964. Tot die tijd konden vrouwelijke studenten en studenten die geen lid waren van Vindicat alleen terecht bij de burgervereniging KGR De Hunze. Omdat deze vereniging geen plek meer had voor de steeds groter wordende aantallen studenten, werd een nieuwe algemene studentenroeivereniging opgericht.

De verenigingskleuren zijn zwart, wit en cognac. Het verenigingstenue bestaat uit een wit shirt met een zwarte band die van de rechterschouder naar de linkerheup loopt.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Gyas is lange tijd gevestigd geweest bij de Oostersluis in Groningen, totdat in de Oudejaarsnacht 1984 het botenhuis door vandalen in brand gestoken werd. Een groot deel van vloot en botenhuis gingen verloren en de zoektocht naar een nieuwe locatie (die al begonnen was vanwege uitbreidingsplannen voor de Oostersluis) moest ineens flink versneld worden. In overleg met G.S.R. Aegir, dat ook moest verhuizen, koos Gyas voor een locatie aan het Noord-Willemskanaal bij de Julianabrug en Knooppunt Julianaplein. Met vereende krachten van de leden en bijdragen van sponsoren en de Rijksuniversiteit Groningen werd een nieuw botenhuis gebouwd, dat in december 1986 geopend werd. Tot op heden is Gyas hier nog steeds gevestigd.

Vanaf 2000 is een commissie bezig met het voorbereiden van een verbouwing van het botenhuis. Door het enorm groeiende ledental was de huisvesting inmiddels te klein gebleken. In maart 2006 heeft de ledenvergadering een verregaand besluit genomen over de toekomstige huisvesting. Woningbouwvereniging De Huismeesters ontwikkelde namelijk boven het huidige gebouw van Gyas een nieuwe woontoren, waarvan Gyas dan de eerste twee verdiepingen tot haar beschikking zal krijgen. Door de toekomstige uitbreidingsplannen van het knooppunt in de zuidelijke Ringweg Groningen (het Julianaplein), waar Gyas vlakbij ligt, raakte het ' flatplan' in mei 2007 echter definitief van de baan. Daarom werd verder gekeken naar eigen uitbreidingsmogelijkheden binnen het bestemmingsplan. Op 3 maart 2008 werd met de uitbreiding van het botenhuis begonnen. Deze verbouwing was in de zomer van 2008 voltooid en op 12 september 2008 werd het verbouwde Bootenhuysch officieel geopend.

Door de enorme groei van Gyas in de jaren na de verbouwing bleken andere faciliteiten ook niet meer afdoende. Zo werd tijdens de Halfjaarlijkse ALV op 1 februari 2012 besloten tot het aanschaffen van een nieuw en vergroot vlot. Dit vlot is uiteindelijk op 9 augustus 2012 geplaatst en vervangt zo het oude vlot dat ruim 10 jaar dienst heeft gedaan.

Roeien[bewerken | brontekst bewerken]

Roeien wordt, net als op andere studentenroeiverenigingen, hoofdzakelijk gedaan op twee niveaus, het competitieroeien en het intensievere wedstrijdroeien. Ieder jaar beoefenen circa 60 mensen deze laatste vorm. Zij strijden tegen alle roeiverenigingen op de zogenaamde nationale roeiwedstrijden en de meer ervaren roeiers zelfs op internationale wedstrijden waarbij ze via de roeibond voor Nederland uitkomen. De basis van het wedstrijdroeien vormen de eerstejaars achten in de categorieën lichte heren, zware heren en dames, voor de lichte dames is er sinds 2012 een lichtedamesdubbelvierklassement.

Sportieve hoogtepunten uit het verleden zijn onder meer de zilveren medailles op de Olympische Spelen van Anneke Venema in Sydney (dames 8+) en Jan-Willem Gabriëls in Athene (heren 8+). Tijdens de Olympische Spelen in Beijing 2008 kwamen Rogier Blink (Holland 8+),Paul Drewes (LM4-) en Jan-Willem Gabriëls (Holland Vier) uit namens Gyas. Voor Gyas een recordaantal roeiers die deelnamen tijdens de Spelen. Respectievelijk behaalden zij de 4e, 6e en 8e plaats. In London waren er wederom Gyanen die aan de start verschenen, ditmaal Rogier Blink in de Holland Acht en Nanne Sluis in de 2-. Zij behaalden respectievelijk een 5e en een 11e plaats.

Naast successen op de Olympische Spelen is er ook goed gepresteerd op World Cups en Europese en Wereldkampioenschappen. In de zomer van 2007 won Jan-Willem Gabriëls twee Zilveren en een Gouden medaille in de 4- tijdens de World Cups en won hiermee het Algemeen Klassement. Daarnaast won Paul Drewes eenmaal Zilver in de Lichte 2- en tweemaal Brons in de Lichte 4- tijdens de World Cups. Rogier Blink won met de Holland Acht in 2012 in Belgrado Brons en in datzelfde jaar haalde Joris Pijs Goud in Luzern in de Lichte 2- met tevens een Nationaal Record en Zilver tijdens de World Cup in München. Tijdens het WK van 2007 werd Dennis Beemsterboer Wereldkampioen in de Lichte 8+. Daarnaast won Jan-Willem Gabriëls Brons tijdens zowel het WK van 2006 in Eton en het WK van 2007 in München.

Tevens zijn er jaarlijks roeiers van Gyas die uitgezonden worden naar het WK onder 23 (SB-WK). Dit leidde ook geregeld tot medailles zoals een Bronzen medaille voor Rogier Blink in 2003 en een Bronzen medaille voor Joris Pijs in 2008.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Gyas organiseert zelf ook een aantal wedstrijden:

  • de Gyas-Hunze race is een competitiewedstrijd door de grachten van Groningen
  • de Martini Regatta werd tot 2014 samen met G.S.R. Aegir en De Hunze georganiseerd op de roeibaan in Harkstede.
  • de Gyas Meerkamp is een meerdaagse wedstrijd over verschillende afstanden die in 2017 voor het eerst is georganiseerd.

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]