G.S.R. Aegir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G.S.R. Aegir
vlag van Aegir
Naam Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir"
Opgericht 7 februari 1878
Aantal leden 550> (2016)
Plaats Groningen
Website http://www.gsraegir.nl/
Doelpubliek Studenten
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” is opgericht op 7 februari 1878 en is een officiële subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit. Bij officiële gelegenheden, zoals algemene ledenvergaderingen en traditionele partijen wordt gebruikgemaakt van de sociëteit van Vindicat, Mutua Fides. Aegir staat open voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en van alle instellingen voor hoger beroepsonderwijs in Groningen. Aegir is een van de oprichters van het RTC Roeien Noord. Anno 2019 heeft Aegir meer dan 600 leden en is het gevestigd aan de Stockholmstraat aan het Winschoterdiep.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aanwijzing van de oprichting van een Studenten Roeivereniging in Groningen wordt gevonden in een schrijven van de student Seerp Gratama gericht aan de Burgemeester van Groningen, met het verzoek om ontheffing te krijgen van het havengeld. Aanleiding van zijn schrijven was het feit dat enige studenten der Rijksuniversiteit Groningen samen een roeiboot bezaten, welke zij voor het bedrag van ƒ20,- gekocht hadden. Op 7 februari 1878 wordt de Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ (naar de Noorse god van de Zeevaart) opgericht.

Sinds 1913 strijd Aegir mee op de interacademiale wedstrijden. In dat jaar deed de Aegir’s Jonge Vier voor het eerst mee op de Varsity in een van de bijnummers. In 1918 deed Aegir voor het eerst me met het hoofdnummer van de Varsity: de Oude Vier. Het was ook het eerste jaar dat Aegir het gouden blik mee naar huis mocht nemen.

Een stukje van de botenloods van G.S.R. Aegir.

Op 1 november 1941 ging Aegir, uit solidariteit met het Corps, dicht. Het botenhuis van Aegir werd door de bezetters gebruikt als opslagdepot voor brandstof. Roeivereniging Daventria bood aan Aegir’s boten te huizen gedurende de bezetting. Mede dankzij hen kon Aegir vrij vlug weer opstarten na de oorlog. In 1948 verhuist Aegir naar een nieuw botenhuis gelegen aan De Punt bij het Van Starkenborghkanaal. Sinds 1973 is Aegir ook opengesteld voor vrouwen, mede dankzij Ingrid Munneke-Dusseldorp en bestuur Lanting. Wanneer in 1987 de loods op De Punt afbrandt, moet Aegir op zoek naar nieuwe huisvesting. Deze wordt gevonden aan het Winschoterdiep en in 1988 wordt de eerste steen gelegd. Op deze locatie is tot de dag van vandaag nog steeds de thuisbasis van Aegir. Op 11 februari 2007 is een grootscheepse verbouwing van het botenhuis van G.S.R. Aegir afgerond. Na vijf jaar verbouwen in verschillende fasen, beschikt de studentenroeivereniging nu over vernieuwde kleedkamers, een vernieuwde borrelruimte (saphok) en ergometerruimte. De ergometerruimte is vernoemd naar Richard Kohsiek en wordt in het kort ook wel ‘De Kohsiek’ genoemd. Ook is er in 2013 een nieuw krachthonk geïnstalleerd.

Roeiprestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Roeien bij Aegir wordt hoofdzakelijk gedaan op twee niveaus: het competitieroeien en het wedstrijdroeien. Op beide niveaus heeft Aegir al veel sportieve prestaties geleverd. Tijdens het roeiseizoen start Aegir in verschillende categorieën zoals de eerstejaars zware en lichte herenacht en de eerstejaars damesacht. Sinds 2014 doet Aegir ook mee in het eerstejaars lichte dames veld. Daarnaast strijdt men in de vier, de twee en de skiff. Door de professionele uitrusting en begeleiding is Aegir op nationale en internationale wedstrijden succesvol. In 1972 leverde Aegir de gehele crew voor de 8+ op de Olympische Spelen in München. Op de Olympische Spelen van 2008 heeft Aegir-roeier Reinder Lubbers de halve finale geroeid in de Holland Acht. In het seizoen 2009-2010 werd de lichte heren 8+ kampioen van het Eerstejaarsklassement. Derk Noordhuis vertegenwoordigde Aegir bij de KNRB selectie en is in 2011 uitgezonden naar het EK in Plovdiv. In de zomer van 2011 zijn 2 Aegir roeiers uitgezonden naar het WK<23 in Luzern. Ook roeit Aegir mee in de Minerva acht, die in oktober 2011 startte in het 'Champion Eights' veld in Boston. Tijdens het WK roeien in 2014 op de Bosbaan in Amsterdam is Aegir ook goed vertegenwoordigd. Derk Noordhuis startte in de dubbel vier. Thomas Doornbos had een plek in de Holland Acht weten te veroveren. Daan Peeters startte in de Lichte Holland Acht en werd vierde in de A-finale. Op het WK onder 23 in Varese werd Aegir vertegenwoordigd door Sijmen van Groningen en Gijs Elting.

Varsity[bewerken | brontekst bewerken]

Aegir deed in 1918 voor het eerst mee aan de Varsity in het hoofdnummer. Sindsdien, heeft Aegir in totaal zes keer het gouden blik gewonnen. Aegir heeft in 1918, 1956, 1974, 1975, 1978 en in 1982 de Varsity gewonnen.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Een foto van de vlootschouw tijdens het 27ste lustrum.

Aegir organiseert ook een aantal wedstrijden per jaar.

  • De Hel van het Noorden is een 6 kilometer lange achtervolgingsrace voor de skiff en twee-zonder-stuurman. Elk jaar wordt in november de race gevaren over het Eemskanaal van paal 10 tot paal 4. De Hel van het Noorden dankt zijn naam aan de gure weersomstandigheden waarin de race vaak gevaren wordt.
  • De Martini Regatta wordt samen met de A.G.S.R. Gyas en de KGR De Hunze georganiseerd op de roeibaan in Harkstede. Deze wedstrijd is opgeheven aangezien de roeibaan in Harkstede verdwijnt.
  • De SRG of Studenten Roeiregatta Groningen wordt samen met A.G.S.R. Gyas georganiseerd op de roeibaan in Harkstede. Op dit moment wordt er nog een vervangende baan gezocht.
  • Elk jaar organiseert Oud Aegir in samenwerking met Jong Aegir ook de Chris Heuvelman Wielerclassic.
  • Aegir organiseert elk jaar in april de Emotion Events Aegir Lentesprint op het Hoornsemeer

Botenwagen[bewerken | brontekst bewerken]

Aegir's botenwagen

Om alle boten te vervoeren van en naar nationale en internationale wedstrijden heeft Aegir sinds 1953 zijn eigen botenwagen. Dit is tevens de grootste botenwagen in Europa. Het is een Scania trekker met een Broshuis uitschuifbare semidieplader dat tot 22 meter uitschuifbaar is. Hiermee kan Aegir’s botenwagen legaal ongedeelde achten van 18 meter of langer vervoeren. Mede hierom doen vele verenigingen een beroep op Aegir wanneer zij hun boten naar wedstrijden moet transporteren.

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]