KGR De Hunze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het verenigingsgebouw van de Hunze in de Zuiderhaven

Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze is een algemene burgerroeivereniging in de stad Groningen. Ze is opgericht op 19 februari 1886 en behoort daarmee tot de oudste roeiverenigingen van Nederland.

KGR De Hunze organiseert marathon De Waterwolf, Stadje Rond en is mede - organisator van de Martini Regatta en de Gyas-Hunze Race.

Wellgunde[bewerken | brontekst bewerken]

In 1909 werd in Groningen de eerste zelfstandige damesroeivereniging opgericht. Wellgunde werd gevestigd in de oude botenark van G.S.R. Aegir nabij de Museumbrug. In 1912 ging men op zoek naar nieuwe behuizing, omdat de botenark in vervallen staat verkeerde. De Hunze was op dat moment ook op zoek naar nieuwe behuizing, waardoor in 1912 een fusie tot stand kwam. De toenmalige G.R.V. De Hunze werd daarmee de eerste gemengde roeivereniging van Nederland. In de fusie werd afgesproken dat de Hunze de naam zou leveren en Wellgunde de vlag.

Tot 1932 werd de vlag van Wellgunde door de nieuwe gemengde vereniging gevoerd. De vlag bevatte echter een swastika, waarop hij uiteindelijk in 1936 werd gewijzigd. Tot op de dag van vandaag voert men deze vlag, met één wijziging: sinds de toekenning van het predicaat Koninklijk in 1961 is de Nederlandse Koningskroon toegevoegd aan de vlag.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste jaren na de oprichting was de Hunze onder de oude Museumbrug gevestigd. In 1890 verhuisde de vereniging naar een botenark in de zwaaikom in het Verbindingskanaal, nabij het huidige Groninger Museum. In 1913 was dit botenhuis in dusdanig slechte staat dat de vereniging een nieuw botenhuis liet bouwen, naar het voorbeeld van de botenhuizen die aan de Amsterdamse Amstel werden gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het botenhuis in 1944 gevorderd door de Duitsers voor de opslag van goederen. De pontons konden het gewicht van de goederen echter niet aan en kwamen scheef te liggen. Tijdens de bevrijding van Groningen bevond het botenhuis zich in het schootsveld en een brand die daarbij uitbrak, verwoestte het pand en de resterende boten. Direct na de oorlog werd met de resterende vloot geroeid vanuit een houtloods van een Gronings bedrijf. In 1946 werd op de oude pontons van het verloren botenhuis een nieuw tijdelijk onderkomen gebouwd en intussen werden de mogelijkheden voor een nieuw onderkomen onderzocht. In 1952 werd aan de westzijde van dezelfde zwaaikom een nieuw onderkomen gebouwd. Deze locatie werd enige malen uitgebreid. Door nieuwe plannen met het Verbindingskanaal, onder andere de bouw van het Groninger Museum, moest de Hunze deze plek verlaten. Naar ontwerp van architect Gunnar Daan werd in de Zuiderhaven een nieuw botenhuis gebouwd, dat tot op heden door de vereniging wordt gebruikt.

In 2019 wordt het pand verbouwd. De bovenverdieping wordt uitgebreid en hierbij wordt een ruime krachttrainingsruimte aangebracht.

Bekende (ex-)leden van De Hunze[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]