AZ Oostende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AZ Oostende
Plaats Oostende
Land België
Basisgegevens
Gesticht in 1 november 2023
Website https://azoostende.be
Kenmerken
Type ziekenhuisvereniging
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het AZ Oostende is een algemeen ziekenhuis in de Belgische stad Oostende sinds november 2023, toen het ontstond bij de fusie van het AZ Damiaan en het Henri Serruysziekenhuis, beide uit dezelfde stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerdere fusiepoging[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 waren er in Oostende twee ziekenhuizen:

  • AZ Damiaan, een privaat ziekenhuis, in 1999 ontstaan uit de fusie tussen het algemeen ziekenhuis Heilig Hart en het algemeen ziekenhuis Sint-Jozef, sinds 2012 op één campus in de Gouwelozestraat
  • het Henri Serruysziekenhuis in de Kaïrostraat, een openbaar ziekenhuis eigendom van de stad Oostende

In 2007 was er al even sprake van een Oostendse fusie tussen deze twee ziekenhuizen.[1] Allerlei redenen, zoals het aantal bedden en de sociale gevolgen, lagen toen echter aan de basis van het wegvallen van deze optie. Het Henri Serruysziekenhuis ging daarop een fusie aan met het AZ Sint-Jan uit Brugge tot het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadsbestuur van Oostende was niet gelukkig met het bestaan van twee verschillende, niet al te grote ziekenhuizen in Oostende, en aangezien een volledige fusie van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.met AZ Damiaan niet mogelijk bleek, nam het stadsbestuur initiatief om haar inbreng (Henri Serruys AV) uit het fusieziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.te halen, om zo een Oostendse fusie aan te gaan.

Op 1 november 2023 ging de eerste fase van de nieuw fusie in, waarbij beide Oostendse ziekenhuizen een eigen erkenning hebben maar werken onder een gezamenlijk bestuur en directie.

Tweede fase fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is gepland dat op 1 januari 2026 de twee Oostendse ziekenhuizen één gemeenschappelijk erkenningsnummer krijgen.

Indeling over de twee campussen[bewerken | brontekst bewerken]

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

De toekomstvisie is om de twee campussen in Oostende te behouden, met elk andere accenten: acute zorg[2] en spoedgevallen, pediatrie en materniteit verhuizen naar de campus Damiaan. De ambulante, poliklinische en dagziekenhuisactiviteiten en de niet-acute zorg (geplande ingrepen met lange zorg) zullen doorgaan op de campus Serruys.[3]

2023[bewerken | brontekst bewerken]

Direct bij de fusie in 2023 werden twee ziekenhuisdiensten (materniteit en pediatrie) van beide ziekenhuizen samengevoegd op één campus, namelijk Damiaan.

Kort daarna worden op de andere campus (Serruys) het slaapcentrum, de multidisciplinaire pijnkliniek en de centra voor locomotoriek (electieve orthopedie, locomotorische revalidatie), plastische heelkunde en oogheelkunde gevestigd.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. 'Serruys en Damiaan moeten fusioneren'. De Standaard (27 september 2007). Gearchiveerd op 3 februari 2024. Geraadpleegd op 3 februari 2024.
  2. a b Fusieziekenhuis AZ Oostende praktisch: dit verandert er straks. Focus en WTV (18 september 2023). Gearchiveerd op 3 februari 2024. Geraadpleegd op 3 februari 2024.
  3. Vanaf 1 november 2023 worden de zorgactiviteiten verdeeld onder AZ Damiaan en Henri Serruys Ziekenhuis in Oostende. VRT NWS (27 september 2022). Gearchiveerd op 3 februari 2024. Geraadpleegd op 3 februari 2024.