Naar inhoud springen

A Fool There Was

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A Fool There Was
Oorspronkelijke poster
Regie Frank Powell (onvermeld)
Producent Frank Powell
William Fox (onvermeld)
Scenario Rudyard Kipling (gedicht) (onvermeld)
Porter Emerson Browne (toneelstuk)
Roy L. McCardell
Hoofdrollen Theda Bara
Edward José
Cinematografie George Schneiderman (onvermeld)
Distributie Fox Film Corporation
Première 1915
Genre Drama
Speelduur 67 minuten
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
A Fool There Was

A Fool There Was is een Amerikaanse stomme film uit 1915, die de actrice Theda Bara lanceerde als ster van het witte doek. De film introduceerde het begrip vamp (naar de rol van Theda Bara) in het dagelijks taalgebruik.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De dwaas uit de titel is de succesvolle advocaat John Schuyler, die door de regering met een missie naar Europa wordt belast. Wanneer "de Vampier", een mannenverslindster, dit verneemt, zet zij alles op alles om Schuyler te verleiden. Ze geeft haar vorige slachtoffer de bons, waarop deze zich van het leven berooft. In Europa maakt ze Schuyler tot haar slaaf. Terug in New York installeert hij haar als nieuwe meesteres in de stadswoning van de familie. Schuylers familie en vriend proberen hem terug te laten keren naar zijn gezin, maar telkens de Vampier opdaagt, verdwijnt zijn wilskracht en geeft hij aan haar toe. Uiteindelijk gaat hij ten onder als een schim van zichzelf.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Theda Bara "de Vampier"
Edward José John Schuyler
Mabel Frenyear Schuylers vrouw
May Allison Schoonzus van vrouw
Runa Hodges Schuylers dochter
Clifford Bruce Schuylers vriend
Victor Benoit Reginald Parmalee
Frank Powell Dokter
Minna Gale Dokters vrouw

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het thema van de vrouwelijke demon of succubus die de levenskracht uit het mannelijke slachtoffer zuigt, was populair in de negentiende-eeuwse kunst, met name het symbolisme. Een voorstelling van dit thema, afgebeeld door Philip Burne-Jones, met de titel The Vampire, was inspiratiebron voor of illustratie bij het gelijknamige gedicht van zijn neef, de dichter Rudyard Kipling, dat aanvangt met de woorden A Fool There Was.

Het abstracte gedicht kreeg een concrete invulling door het Broadway-toneelstuk A Fool There Was, geschreven door Porter Emerson Browne, dat in première ging in 1909.

De literaire oorsprong van de film werd benadrukt doordat bij elke vertoning het gedicht van Kipling werd voorgedragen, en het ook voorkwam in de intertitels.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd voorafgegaan door een ruime promotiecampagne. Filmmaatschappij Fox Film Corporation verspreidde publiciteitsfoto's van Theda Bara als mannenverslindster en een gefingeerde biografie waarin werd beweerd dat ze afkomstig was uit de Egyptische woestijn. Kort voor de première werd toegegeven dat het om een hoax ging, wat de media-aandacht alleen maar aanzwengelde. Het succes van de film betekende de doorbraak van Fox als filmmaatschappij.

De belangrijkste acteerprestatie was echter niet die van Theda Bara, maar van de Belgische acteur Edward José als de "dwaas", in de vertolking van een personage dat gradueel ten onder gaat. De film was ook het debuut van de populaire actrice May Allison.

Destijds werd de film zeer controversieel geacht door gewaagde intertitels als Kiss me, my fool (Kus me, dwaas van me).

Dit is een van de weinige Theda Bara-films die bewaard zijn gebleven.