A Sound of Thunder (verhaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A Sound of Thunder
Auteur(s) Ray Bradbury
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre Sciencefiction
Uitgegeven 1952
Pagina's 10
Verfilming A Sound of Thunder
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

A Sound of Thunder is een kort verhaal geschreven door Ray Bradbury, voor het eerst gepubliceerd in 1952. Het verhaal telt tien bladzijden en behandelt de gevaren van tijdreizen en het vlindereffect.

Inhoud[bewerken]

In het jaar 2055 heeft de mens de technologie voor tijdreizen ontwikkeld. Er worden nu onder andere safari’s georganiseerd voor jagers die graag eens op dinosauriërs willen jagen. Er zijn echter wel enkele veiligheidsregels van kracht die moeten voorkomen dat het verleden per ongeluk wordt veranderd; de jagers mogen alleen dieren doden die anders ook rond die tijd gestorven zouden zijn, moeten te allen tijde op een speciaal aangegeven pad blijven, en mogen niks mee terugnemen.

Een jager genaamd Eckels gaat op zo’n safari, samen met de gids Travis, diens assistent Lesperance, en twee medejagers; Billings en Kramer. Vlak voor hun vertrek naar het verleden wordt onthuld dat Keith de presidentsverkiezingen heeft gewonnen van de fascistische kandidaat Deutscher.

Wanneer Eckels een Tyrannosaurus ziet, raakt hij in paniek en zet per ongeluk een stap buiten het pad. Terug in het heden blijkt hij bij zijn misstap een vlinder te hebben verpletterd. Dit heeft vergaande gevolgen voor de loop van de tijdlijn, die sterk begint te veranderen. Het begint met subtiele veranderingen zoals Engelse woorden die opeens anders worden uitgesproken, maar gaat steeds verder. Zo blijkt Deutscher opeens de verkiezingen te hebben gewonnen in plaats van Keith. Eckels smeekt Travis terug te mogen naar het verleden in de hoop zijn fout recht te zetten, maar in plaats daarvan richt Travis zijn geweer op hem. Het laatste wat Eckels hoort is “het geluid van gedonder”.

Publicatie[bewerken]

Het verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in Collier’s tijdschrift in 1952.

Daarna volgden publicaties in:

Sequels[bewerken]

Stephen Leigh en John J. Miller schreven samen zes romans gebaseerd op het scenario uit A Sound of Thunder, beginnend met Ray Bradbury Presents Dinosaur World.

Externe link[bewerken]