Tonke Dragt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tonke Dragt
Tonke Dragt in 1963
Algemene informatie
Volledige naam Antonia Johanna Willemina Dragt
Geboren 12 november 1930
Geboorteplaats Batavia[1][2][3]
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Kinderboekenschrijfster
Handtekening Handtekening
Werk
Jaren actief 1958-2017
Genre Kinderboeken
Bekende werken De brief voor de koning (1962)
De Zevensprong (1966)
Torenhoog en mijlen breed (1969)
De torens van februari (1973)
Uitgeverij uitgeverij Leopold
Dbnl-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.[4]

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze terecht bij uitgeverij Leopold.

In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers, een boek over twee broers die zo veel op elkaar lijken dat ze steeds met elkaar verward worden. Hierdoor beleven ze vele avonturen.

Een jaar later kwam Dragt met De brief voor de koning, een avonturenverhaal over de aankomend ridder Tiuri. Dit boek, het vervolg Geheimen van het Wilde Woud en de verhalenbundel Het gevaarlijke venster spelen zich af in de fictieve landen Dagonaut en Unauwen.

Op 5 oktober 2004 kreeg De brief voor de koning ter gelegenheid van de vijftigste Kinderboekenweek de 'Griffel der Griffels' voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. Het boek is in 2008 verfilmd door Pieter Verhoeff.

Een ander bekend boek van Dragt is De Zevensprong (1966), dat door Karst van der Meulen verfilmd is tot televisieserie. De boeken van Tonke Dragt worden nog steeds uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Op 5 februari 2013 verscheen het boek ABC Dragt – de werelden van Tonke Dragt, geschreven door Joukje Akveld en Annemarie Terhell. ABC Dragt zapt door Tonkes leven en werk aan de hand van de letters van het alfabet.

In 2018 werd bekendgemaakt dat Netflix de internationale rechten had aangekocht om een Engelstalige filmserie op basis van het boek De brief voor de koning te produceren. De opnamen werden gemaakt in Nieuw-Zeeland en Praag.[5]

Tegenwoordig woont Tonke Dragt in Den Haag.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast werd de vertaalster Maryka Rudnik in 1977 genomineerd voor de Mildred L. Batchhelder Award voor de vertaling in het Engels van De torens van februari.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]