Het gevaarlijke venster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gevaarlijke venster
Auteur(s) Tonke Dragt
Illustrator Annemarie van Haeringen
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Jeugdboek, fantasy, sprookjesverhaal
Uitgever Leopold
Uitgegeven 1979
Pagina's 176
Vorige boek De brief voor de koning (1962)
Geheimen van het Wilde Woud (1965)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het gevaarlijke venster is een sprookjesachtig jeugdboek geschreven door Tonke Dragt. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Leopold. Het speelt in het land van Unauwen, een door Dragt verzonnen land, bekend uit de boeken over Tiuri (De brief voor de koning en Geheimen van het Wilde Woud).

In het boek staan twee sagen over ridder Marwen, heer van het slot Iduna: Het gevaarlijke venster, een sage in het Rijk van Koning Unauwen en Het koude huis, een spookachtig reisavontuur. (Deze verhalen werden eerder gepubliceerd in de bundel Het gevaarlijke venster en andere verhalen.)

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het Gevaarlijke Venster, een sage in het Rijk van Koning Unauwen

Ridder Marwen wil een burcht bouwen op de reusachtige rots aan de westkust, ten noorden van de Witte Baai in het land van Unauwen. Op de rots bleek echter niets te bouwen. Elke steen bij dag opgestapeld rolde 's nachts weer van de rots af. Op een avond spreekt ridder Marwen de Geest van Rots, welke hij als de duivel herkent. Toch sluit hij een pact met de Geest. Deze bouwt een kasteel dat de eeuwen zal kunnen trotseren, maar plaatst 1 venster voor hem zelf, en zal de ziel mogen opeisen van de eerste persoon die er een blik door werpt.

Het koude huis, een spookachtig reisavontuur

Het gevaarlijke venster lokt ridder Marwen de zee op naar de gevaarlijke noordelijke eilanden. De reis is lang en vraagt zware offers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de verhalen in Het gevaarlijke venster heeft Tonke Dragt nog meer verhalen die zich afspelen in het Rijk van Koning Unauwen geschreven: de boeken over Tiuri, De brief voor de koning en Geheimen van het Wilde Woud, en een aantal korte verhalen gebundeld in Het dansende licht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]