A Tribe Called Quest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A Tribe Called Quest
A Tribe Called Quest tijdens een optreden in 2008
A Tribe Called Quest tijdens een optreden in 2008
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985 - 1998
2006 - heden
Oorsprong New York City, New York, Verenigde Staten
Genre(s) Hiphop
Alternatieve hiphop
Jazzrap
Label(s) Jive Records
Leden
MC/producer Q-Tip
MC Phife Dawg
DJ/producer Ali Shaheed Muhammad
Portaal  Portaalicoon   Muziek

A Tribe Called Quest was een rapgroep, die tussen 1990 en 1998 een vijftal platen uitbracht. De groep bestond uit Q-Tip, Phife Dawg en Ali Shaheed Muhammad. Een vierde lid, Jarobi White, verliet de groep na het eerste album "People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm".

Q-Tip en Phife waren samen opgegroeid in Queens en ontmoetten Muhammad op highschool. De naam van de groep werd in 1988 bedacht door The Jungle Brothers, een rapgroep waarvan de leden op dezelfde school hadden gezeten. Niet lang daarna begon de groep live op te treden, ook begonnen ze met opnames bij een plaatselijke platenlabel. De groep werd onderdeel van de Native Tongues-familie, een hiphop-artiesten-verzameling bekend om de sociaal-bewuste en positieve boodschappen die ze in hun muziek verwerkten. In deze familie bevonden zich ook onder andere De La Soul, Leaders of the New School, Monie Love en Black Sheep.

In hun tijd waren A Tribe Called Quest uniek doordat zij zich met spitsvondige teksten en een jazzy sound presenteerden als een alternatief voor gangsta rap en het machogedrag dat daarmee gepaard ging. Hun tweede album "The Low End Theory" uit 1991, wordt beschouwd als een van de beste hiphop-albums aller tijden.

Opvolger "Midnight Marauders" (1993) leverde de groep een hit op in "Award Tour". De verwantschap met een groot aantal hiphop-artiesten kwam tot uitdrukking in het cd-boekje, waarin getekende portretten staan van meer dan vijftig bevriende artiesten als de Jungle Brothers, De La Soul, maar ook Heavy D, Ice-T en de Beastie Boys, waarmee Q-Tip later zou samenwerken.

In 1996 werd het album "Beats, Rhymes and Life" uitgebracht, dat enigszins teleurstelde. Na het uitbrengen van het album "The Love Movement" in 1998, ging de groep uit elkaar.

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

Compilatie-albums[bewerken]