Aanrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aanrecht in een moderne keuken
Aanrecht van granito in een ouderwetse keuken
Spoelbak en dubbel aanrecht in een ouderwetse keuken
Antiek aanrecht met spoelbak, kranen en waterpomp

Het aanrecht is de vaste werkplek (tafel of werkblad) in bijvoorbeeld een keuken. In het aanrecht bevindt zich meestal de gootsteen of spoelbak met daarboven een of meer waterkranen.

Aanrechtblad[bewerken]

Het aanrechtblad kan van roestvast staal of van een hardgeperste kunststof toplaag op een ondergrond van watervastverlijmd multiplex zijn gemaakt. Natuursteen en terrazzo (granito) zijn eveneens goede materialen voor een aanrechtblad. Ook bladen met tegels afgewerkt en massief hardhouten bladen of geperst bamboe behoren tot mogelijkheden. Wanneer een kunststof aanrechtblad krassen heeft, kunnen deze met een autopolish vaak worden verwijderd.

Aanrechttafel en aanrechtbank[bewerken]

Het Middelnederlandse woord aenrechten betekent opdissen van spijs en drank, maar ook wel klaarmaken, opdienen. Deze betekenis is tegenwoordig nog te herkennen in de zin 'een diner aanrichten'. Ook werden wel de variaties aenrecht tafel of rechtbank, aenrechte, aen-recht-tafel gebruikt.

Een aanrechtbank was een lange smalle tafel met kastjes in de keuken. Daarop werden gerechten klaargemaakt om ze daarna op te dienen. Een aanrechttafel was iets breder en bevatte geen kastjes. In de 19e eeuw werden in de spreektaal beide vaak rechtbank genoemd, later werd aanrecht het gewone woord. Dit kon zowel ‘aanrechtbank met gootsteen’ als ‘aanrechtblad’ betekenen.[1]

Inbouwapparaten[bewerken]

Aan het aanrecht worden de meeste keukenwerkzaamheden verricht, zoals: het prepareren van voedsel (het koken), het zetten van koffie en thee. Op het aanrecht worden van oorsprong ook het gebruikte kookgerei en het bestek, de afwas, gezet om het daarna af te wassen.

Apparaten die eventueel ingebouwd kunnen worden in het aanrecht of elders in een keuken worden geplaatst:

Trivia[bewerken]

  • Het aanrecht wordt traditioneel gezien als de werkplek van de huisvrouw. Vandaar de anti-emancipatorische "slogan": Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.
Bronnen, noten en/of referenties