Abadan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abadan
آبادان
Plaats in Iran Vlag van Iran
Abadan
Abadan
Situering
Provincie (ostān) Khoezistan
Coördinaten 30° 20′ NB, 48° 17′ OL
Portaal  Portaalicoon   Azië

Abadan (Perzisch:آبادان) is een stad in de provincie Khoezistan in Iran die gebouwd is op een eiland in de Sjatt al-Arab-rivier. De Sjatt al-Arab-rivier wordt gevormd door het samenvloeien van de waterlopen Tigris en Eufraat. De stad Abadan ligt in de Iraanse olieproducerende regio Khoezistan en is 53 kilometer verwijderd van de Perzische Golf in het uiterste zuidwesten van Iran. Het bevolkingsaantal werd in 2004 geschat op 327.300 personen.

Geschiedenis[bewerken]

Abadan is vernoemd naar Abbad, een lid van de dynastie der Abbasiden die de stad stichtte in de 8e eeuw. Abadan was oorspronkelijk bedoeld als havenstad tussen rivier (de Sjatt al-Arab is het laatste, gezamenlijke stuk van Eufraat en Tigris) en zee. In het begin van de 20e eeuw werd er in de buurt olie gevonden. Het Britse bedrijf Anglo-Persian Oil Company verwierf een concessie om in Abadan een olieraffinaderij te bouwen. De olie-installatie werd operationeel in 1912 en werd voortdurend uitgebreid. In 1938 was de raffinaderij 's werelds grootste.

Cinema Rex[bewerken]

Op 20 augustus 1978 werden de in- en uitgangen van bioscoop Cinema Rex geblokkeerd en werd er brand gesticht waarbij 430 personen om het leven kwamen. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk wat er precies gebeurde, maar aangenomen wordt dat de Iraanse overheid onder Sjah Mohammad Reza Pahlavi met opzet het theater in brand heeft gestoken om een aantal dissidenten te vermoorden. Deze actie resulteerde in massademonstraties tegen de toch al impopulaire Sjah.

Irak-Iranoorlog[bewerken]

In september 1980 werd Abadan bijna veroverd door Irak. Dit was het begin van de Irak-Iranoorlog. Het beleg rond de stad duurde achttien maanden, maar de stad werd nooit door de Irakezen veroverd.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]