Abd Allah ibn Mohammed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abd Allah ibn Mohammed
emir
Periode 888-912
Voorganger Al-Mundhir
Opvolger Abd al-Rahman III
Dynastie Omajjaden van Andalusië

Abd Allah ibn Mohammed (11 januari 844 - 15 oktober 912) regeerde als zevende emir van Córdoba van 888 tot 912. Hij behoorde tot de familie Omajjaden van Andalusië en volgde zijn broer Al-Mundhir op. Hij werd bekend wegens zijn ziekelijk achterdochtig gedrag en liet verschillende van zijn familieleden vermoorden. Zijn regeerperiode was bewogen. Verschillende opstanden brachten het emiraat Córdoba in een diepe crisis.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Abd Allah werd door kroniekschrijver Ibn Idari al-Marrakusi omschreven als blank van huid en licht van haar. Hij leidde een sober leven en stond bekend als diepgelovig. Hij was getrouwd met een Baskische prinses Iniga, of Durr met haar Arabische naam. Zij was de dochter van Fortún Garcés en was in Córdoba geboren terwijl haar vader daar gevangen zat. Abd Allah was verantwoordelijk voor de moorden op zijn broer Al-Mundhir en op zijn eigen zoon Mohammed, die hij verdacht van verraad en die door zijn andere zoon Al-Mutarrif werd vergiftigd. Hij koos zijn kleinzoon Abd al-Rahman uit als zijn opvolger en waakte persoonlijk over zijn opvoeding.

Regering[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van de regering van Abd Allah werd gekenmerkt door verschillende opstanden binnen het emiraat. Als emir verloor hij de controle over een groot gedeelte van zijn grondgebied, waar lokale heersers (vaak muwallads - afstammelingen van bekeerde christenen) eigen prinsdommen stichtten. Hierdoor kwam hij in geldnood en hij besteedde een groot deel van zijn regeerperiode aan expedities tegen moedwillige vazallen om hen te dwingen belastingen te betalen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]