Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi
Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi
Geboren 1 september 1945
Geboorteplaats Abyan, Protectoraat Aden
Partij Algemeen Volkscongres
President van Jemen
Ambtstermijn 27 februari 2012 - heden
Premier Maeen Abdulmalik Saeed
Voorganger Ali Abdullah Saleh
Opvolger Mohammed Ali al-Houthi (Sanaa)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi (Arabisch: عبد ربه منصور هادي, ʿAbd Rabbihi Manṣūr Hādī) (Thakin in gouvernement Abyan, 1 september 1945) is een Jemenitisch politicus en tweede president van zijn land. Hij is lid van het Algemeen Volkscongres.

Presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Al-Hadi volgde op 27 februari 2012 zijn partijgenoot Ali Abdullah Saleh op na presidentsverkiezingen waar hij als enige aan mee mocht doen waardoor hij 99,80% van de stemmen kreeg. Saleh had het ambt van staatshoofd gedurende de eerste 22 jaar na de vereniging van Noord- en Zuid-Jemen bekleed en was opgestapt na maanden van protest in het kader van de 'Arabische Lente'.

Op 22 januari 2015 trad Al-Hadi af onder druk van Houthi-rebellen, die het presidentiële paleis in Sanaa hadden bezet en Al-Hadi vasthielden. De premier onder zijn bewind Khaled Bahah trad eveneens af. Op 6 februari 2015 werd Mohammed Ali al-Houthi, een rebel van de Houthi's, benoemd tot president van Jemen. Al-Hadi ontvluchtte Sanaa op 21 februari, nadat de rebellen hem onder internationale druk hadden laten gaan. Vanuit Aden verkondigde hij nog steeds de rechtmatige president van Jemen te zijn, maar intussen verloren zijn troepen in de rest van Jemen steeds meer terrein op de Houthi's die in maart ook Aden begonnen te bedreigen. Hierop ontvluchtte Al-Hadi Jemen naar Saoedi-Arabië, waar hij tijdelijk politiek asiel kreeg. Tezelfdertijd begon een coalitie van 10 Arabische landen met luchtaanvallen op de Houthi's. Nadat de coalitie van 10 Arabische landen Aden en anderen delen van Jemen bevrijd hadden keerde Hadi op 22 september 2015 terug naar Aden.