Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi
Trebben.jpg
President van Jemen
Ambtstermijn 27 februari 2012 - 22 januari 2015
Premier Khaled Bahah
Voorganger Ali Abdullah Saleh
Opvolger Mohammed Ali al-Houthi
Geboren 1 september 1945
Geboorteplaats Abyan, Protectoraat Aden
Politieke partij Algemeen Volkscongres
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi (1 september 1945) is een Jemenitisch politicus en de voormalige en tweede president van zijn land. Hij is lid van het Algemeen Volkscongres.

Al-Hadi volgde op 27 februari 2012 zijn partijgenoot Ali Abdullah Saleh op, die het ambt van staatshoofd gedurende de eerste 22 jaar na de vereniging van Noord- en Zuid-Jemen had bekleed en was opgestapt na maanden van protest in het kader van de 'Arabische Lente'.

Op 22 januari 2015 trad Al-Hadi af onder druk van Houthi-rebellen, die het presidentiële paleis in Sanaa hadden bezet en Al-Hadi vasthield. De premier onder zijn bewind Khaled Bahah trad eveneens af. Op 6 februari 2015 werd Mohammed Ali al-Houthi, een rebel van de Houthi's, benoemd tot president van Jemen. Al-Hadi ontvluchtte Sanaa op 21 februari, nadat de rebellen hem onder internationale druk hadden laten gaan. Vanuit Aden verkondigde hij vervolgens nog steeds de rechtmatige president van Jemen te zijn, maar intussen verloren zijn troepen steeds meer terrein op de Houthi's die in maart ook Aden begonnen te bedreigen. Hierop ontvluchtte Al-Hadi Jemen naar Saoedi-Arabië, waar hij tijdelijk politiek asiel kreeg. Tezelfdertijd begon een coalitie van 10 Arabische landen met luchtaanvallen op de Houthi's.