Naar inhoud springen

Protectoraat Aden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aden Protectorate
محمية عدن / Maḥmiyyat ʿAdan
Brits protectoraat
1886 – 18 januari 1963 Zuid-Arabische Federatie 
Protectoraat Zuid-Arabië 
Federatie van Zuid-Arabische Emiraten 
(Details)
Kaart
Algemene gegevens
Oppervlakte 285.000 km²
Talen Arabisch
Religie(s) Islam
Munteenheid Indiase roepie
Voorgaande en opvolgende staten
Kaart van het oostelijke protectoraat Aden
Kaart van het westelijk protectoraat Aden

Het protectoraat Aden (Engels: Aden Protectorate, Arabisch: محمية عدن , Maḥmiyyat ʿAdan) was een protectoraat van het Britse Rijk in het zuidelijk deel van het Arabisch Schiereiland dat tegenwoordig deel uitmaakt van de republiek Jemen. Het protectoraat besloeg het achterland van de Britse kolonie Aden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wat later bekend zou worden als het protectoraat Aden begon met een aantal informele protectieverdragen die in 1873 werden gesloten tussen de Britse kolonie Aden en negen staten in het binnenland, te weten: het sultanaat Lahej, het sjeikdom Alawi, het emiraat Dhala, het sjeikdom Aqrabi, het sultanaat Fadhli, het sultanaat Haushabi, het sultanaat Subeihi en het sultanaat Neder-Yafa.

In 1886 werd het eerste formele verdrag gesloten tussen de Britten en het sultanaat Mahra, hetgeen een begin markeerde van de vorming van het protectoraat Aden. Daarop zouden nog 30 verdragen met andere staten in het gebied volgen, waarvan het laatste in 1954 werd gesloten. In de verdragen kwamen de staten met de Britten overeen dat ze geen gebied af zouden staan aan een andere buitenlandse mogendheid in ruil voor Britse protectie. Het bestuur over het protectoraat Aden lag aanvankelijk bij Brits-Indië, maar in 1917 werden de taken overgeheveld naar de Foreign and Commonwealth Office van de Britse overheid en in 1937 werd het protectoraat voor administratieve doeleinden onderverdeeld in een westelijk en een oostelijk protectoraat.

Het oostelijk protectoraat bestond uit de volgende staten:

Het westelijk protectoraat bestond uit:

In 1959 vormden vijf van deze staten de Federatie van Zuid-Arabische Emiraten, waartoe negen andere staten later nog zouden toetreden. Hieruit kwam in 1962 de Zuid-Arabische Federatie voort, waartoe in 1963 ook de kolonie Aden toetrad. De staten die niet tot deze federatie toe traden werden in 1963 ondergebracht in het protectoraat Zuid-Arabië. In 1967 zouden de Zuid-Arabische Federatie en het Protectoraat Zuid-Arabië alsnog samengevoegd worden in de onafhankelijke Democratische Volksrepubliek Jemen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]