Abdij Notre-Dame de Clairefontaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdij Notre-Dame de Clairefontaine
Abdij Notre-Dame de Clairefontaine te Cordemois (Bouillon)
Abdij Notre-Dame de Clairefontaine te Cordemois (Bouillon)
Land Vlag van België België
Regio provincie Luxemburg
Plaats Bouillon
Coördinaten 49° 48′ NB, 5° 3′ OL
Religie Christendom
Stroming Rooms-katholieke kerk
Kloosterorde cisterciënzerinnen
Gebouwd in 1933
Gewijd aan Maria
Abdij Notre-Dame de Clairefontaine (België (hoofdbetekenis))
Abdij Notre-Dame de Clairefontaine
Lijst van katholieke kloosters en abdijen in België
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Abdij Notre-Dame de Clairfontaine (Frans: Abbaye Notre-Dame de Clairefontaine), ook vaak abdij van Cordemois genoemd, is gelegen in Cordemois, in Belgie, in de provincie Luxemburg. Het is een abdij van cistercienzer monialen waarvan de stichtingsacte teruggaat tot 1845 aan het hof van Cour Pétral. De religieuzen leven er sinds 1933 een religieus leven de traditie verderzettend van de abdij van Clairefontaine, nabij Aarlen die werd vernietigd door de Franse revolutionaire troepen.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij Notre-Dame de Clairfontaine is gelegen aan de oevers van de Semois, te Cordemois, een gehucht op 3 km van de stad Bouillon in de provincie Luxemburg.

Bouw van de abdij[bewerken | brontekst bewerken]

Het klooster is gesticht in 1845 aan het Cour de Pétral in het bisdom Chartres waar de religieuzen vandaan kwamen en in 1933 kreeg het klooster de titel van abdij overgeërfd van de 13e-eeuwse abdij van Clairefontaine nabij Aarlen. Deze abdij werd gelijktijdig met de abdij van Orval door de Franse revolutionairen vernietigd. Met de heropbouw van Orval (1926-1935), de herstichters van uitzonderlijke bouwwerk wilden tevens het leven van Clairefontaine herstellen in dit nieuwe kader van de vallei van de Semois.

De moderne abdijgebouwen zijn een uitzonderlijke realisatie van de architect van Orval, Henri Vaes. De gebouwen passen zich in op een overweldigde site. Henri Vaes tekende de plannen in 1935, waarbij hij harmonisch het verheffende en het moderne combineerde[1].

Cultureel patrimonium[bewerken | brontekst bewerken]

In het slot kan men aan de buitenzijde fresco's en in de kerk brandglasramen van Yoors en van Colpaert.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

De Orde van de Cisterenciënsers van de Strikte Observantie (Trappisten) kondigde in 2017 bij monde van Dom Armand Veilleux, abt van de abdij Notre-Dame de Scourmont (Chimay) de sluiting van de abdij aan "ten gevolge van de ernstige spanning in de schoot van de gemeenschap"[2].

Linken[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Abbaye Notre-Dame de Clairefontaine op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

  1. Joseph Delmelle, Abbayes et béguinages de Belgique, Rossel Édition, Bruxelles, 1973, p. 72.
  2. http://www.cathobel.be/2017/03/29/bouillon-labbaye-de-clairefontaine-ferme-portes/