Abeille Flandre (schip, 1978)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abeille Flandre (Tugboat).jpg

De Abeille Flandre is een sleepboot van de Franse Marine. Ze is in 1978 als Neptun Suecia gebouwd op een Noorse werf in opdracht van een Zweedse rederij, maar wordt nog datzelfde jaar overgenomen en tot Abeille Flandre omgedoopt door de privé firma Les Abeilles International, thans Les Abeilles (die sinds 1996 een filiaal is van het Franse offshorebedrijf Groupe Bourbon). Ze voert uitsluitend opdrachten uit voor de Franse zeemacht. Het zusterschip van de Neptun Suecia, de Neptun Gothic, wordt eveneens door de Fransen overgekocht en omgedoopt tot Abeille Languedoc.

De Abeille Flandre is gestationeerd in Toulon. Ze staan onder commando van de préfet maritime.

Vroeger was haar thuisbasis Brest, waar ze instond voor de veiligheid van de scheepvaart voor de kusten van Bretagne. Ze kon in 20 minuten paraat zijn en voer zelfs uit als de windkracht meer dan 25 knopen was. In april 2005 werd ze in Brest vervangen door een nog krachtiger sleepboot, de 80 meter lange Abeille Bourbon.

De Abeille Flandre is beroemd en populair geworden in Frankrijk door haar tussenkomsten tijdens de rampen met de Erika en de Ievoli Sun. Hervé Hamon schreef een hommage aan het schip in zijn boek L'Abeille d'Ouessant.

Zie de categorie Abeille Flandre (tugboat, 1978) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.