Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Abseilen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van klimmers die abseilen.

Abseilen, in België ook rappel genoemd, is het via een klimtouw zelfstandig afdalen van een steile wand.

Vroeger werd het afdalen afgeremd door het touw op een speciale wijze rond het lichaam (hals/schouder en bovenbeen) te draaien, de zogenaamde dulfersitz-rappel. Tegenwoordig wordt de afremming gemaakt met een zekerings- of abseilapparaat.

Abseilen wordt meestal gebruikt als daaltechniek wanneer omlopen onmogelijk of (veel) tijdrovender is. Zo wordt er bijvoorbeeld abgeseild bij reddingswerkzaamheden en voor militaire doeleinden. Daarnaast is het ook een onderdeel van klimsport, bergsport, canyoning en speleologie.

Het gebruikelijkste apparaat voor abseilen is de abseilacht. Sinds het gebruik van de reverso en andere soortgelijke apparaten worden deze types van zekeringsapparaten ook gebruikt voor een abseil of rappel.

Tegenwoordig wordt abseilen op enkel het zekeringsapparaat als een zware fout en als een gevaarlijke foutieve handeling gezien. Hetzelfde kan gezegd worden van het afdalen op een enkel verankeringspunt.

Alhoewel abseilen bij buitensportactiviteiten een vaak ingelast onderdeel is en er veel ervaring mee bestaat, moet er rekening gehouden worden met ongevallen.