Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Absorptiespectrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cumulative-absorption-spectrum-hubble-telescope.jpg

Het absorptiespectrum van een materiaal geeft de absorptie van golven, als functie van de frequentie. Typisch wordt het begrip gebruikt in de context van elektromagnetische golven, zoals licht. Voor atomen is het absorptiespectrum sterk gepiekt rond een aantal specifieke frequenties (kleuren, in het geval van licht). Deze pieken noemt men absorptielijnen. De positie van de lijnen hangt af van stof tot stof en dit laat dus toe de samenstelling van een materiaal te bepalen aan de hand van zijn absorptiespectrum. Dit laat onder andere ook toe de chemische samenstelling van sterren van op afstand te bepalen, alsmede de temperatuur van de steratmosfeer.

Een toepassing is te zien op de afbeelding rechts: het absorptiespectrum van de buitenste lagen van de atmosfeer beïnvloedt het licht dat de ruimtetelescoop Hubble bereikt. Er wordt schematisch weergegeven welke laag een deel van het oorspronkelijke spectrum (kleuren) wegfiltert.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien het absorptiespectrum erg typerend is voor de absorberende stof, kan men door analyse van het spectrum bepalen welke stoffen in een systeem aanwezig zijn. Dit is de basis van de spectroscopie en spectrometrie. Voorbeelden zijn:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]