Achoris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Achoris
Beeld van farao Achoris
Nelson-Atkins Museum of Art
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 392/391-379 v.Chr.
Voorganger Psammuthes
Opvolger Nepherites II
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
aA
ib Z1
N36
N17
N17
Nebtynaam
G16
q
n
Z9
D40
Gouden Horusnaam
G8
sHtp
t p
nTrw
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
raXnmC10C4stp
n
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
hg
r
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Achoris (Maatchnumra Setepenchnum Hakor, 392/391-379 v.C.) was een farao van de 29e dynastie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Achoris was een farao in een roerige tijd, hij volgde zijn voorganger op Nepherites I in 392 / 391 voor Christus. Een andere verwant van Nepherites, Psammuthis, vocht zijn recht op het koningschap aan en verdreef Achoris, maar na een jaar was Achoris weer in staat om zijn troon op te eisen, hij verdreef Psammuthis en werd alleenheerser.

Achoris werd in zijn tijd als een wijze farao gezien nadat het bondgenootschap met de Griekse stad Sparta(met als koning Agesilaus), waarmee ze tegen de Perzen hadden gevochten, ten einde liep, zo verstandig was om niet een maar twee nieuwe bondgenootschappen te sluiten. Het eerste bondgenootschap was met Euragoras, de verbannen koning van Salamis. Achoris bracht deze koning terug naar Cyprus (387 v.C.)waar hij regeerde als 'onderkoning' van Egypte. Het tweede bondgenootschap werd gesloten in 389 v.C. met de stadstaat Athene. De bedoeling van deze bondgenootschappen was het verwerven van de controle over de Oostelijke Middellandse Zee en het veilig stellen van Egypte tegen een Perzische aanval, een voortdurende dreiging in die tijd.

In 385 en 383 v.C. vielen Perzische legers o.l.v. de generaals Pharnabazus en Tithraustes Egypte binnen, maar ze werden tot staan gebracht door de verenigde Atheense en Egyptische legers o.l.v. de Atheense generaal Chabrias. Deze overwinning luidde voor Egypte een gouden 40 jaar aan.

Koning Achoris was ook verantwoordelijk voor het laten slaan van de eerste Egyptische munten en diverse grote bouwprojecten, o.a. in Saqqara en Memphis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Achoris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.