Actinomyces viscosus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actinomyces viscosus
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Orde:Actinobacteria (Straalzwammen)
Familie:Actinomycetaceae
Geslacht:Actinomyces
Soort
Actinomyces viscosus
Actinomyces viscosus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Actinomyces viscosus is een humaan en dierlijk pathogeen/pathobiont dat de mond van 70% van de volwassen mensen koloniseert. A. viscosus heeft een lage virulentie en wordt vaak verward met andere actinomyceten.

Morfologie[bewerken | brontekst bewerken]

Actinomyces viscosus is Gram-positief, facultatief anaëroob, staafvormig en draadvormig. Hij groeit langzaam op niet-selectieve media en vormt grijze en witte kolonies.

Pathogenese[bewerken | brontekst bewerken]

Actinomyces viscosus veroorzaakt parodontale aandoeningen bij dieren en is geïsoleerd uit menselijke tandsteen en worteloppervlakcariës, evenals uit de mondholte van hamsters en actinomycotische laesies bij varkens, katten en honden. Verder is aangetoond dat het endocarditis bij mensen kan veroorzaken. Van Actinomyces viscosus is ook bekend dat het longinfecties kan veroorzaken, maar slechts in zeer weinig gevallen. Infecties zijn te behandelen met penicilline gedurende drie weken.

Diagnose[bewerken | brontekst bewerken]

Actinomyces viscosus infectiesymptomen zijn niet te onderscheiden van Actinomyces israelii infectiesymptomen of Actinomyces bovis infectiesymptomen. Actinomyces israelii en Actinoxcys bovis infecties veroorzaken meestal actinomycotische infecties, maar soms en zeer zelden zal de verwekker Actinoyces viscosus zijn. Actinomyces viscosus kolonies testen positief op catalase en negatief op indool.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Meerweekse antibiotische therapieën hebben actinomycotische infecties genezen. Therapieën omvatten behandeling met penicilline, sulfadimethoxine, flucloxacilline, clindamycine, tetracycline, en ticarcilline. Actinommyces viscosus is gewoonlijk resistent tegen vancomycine, metronidazol, cefalexine, en dicloxacilline. Behandelingen duren minstens drie weken, met enkele uitzonderingen. Hoewel Actinomyces viscosus moeilijk te onderscheiden is van andere nauw verwante actinomyceten, is de algemene vaststelling dat het een actinomyceet is, voldoende voor de behandeling van infecties.