Adam Stefan Sapieha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Adam Stefan kardinaal Sapieha
Adam Stefan Sapieha (1867-1951).jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Krakau
Titelkerk Santa Maria Nuova e Santa Francesca Romana
Creatie
Gecreëerd door paus Pius XII
Consistorie 18 februari 1946
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Adam Stefan Stanisław Bonifacy Józef Sapieha, prins van Sapieha, (Krasiczyn, 14 mei 1867 - Krakau, 23 juni 1951) was een Pools geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Sapieha werd geboren in het Krasicki Paleis het renaissancekasteel van de aanzienlijke adellijke familie Sapieha. Hij was de zoon van Adam Stanisław graaf Sapieha-Kodeński en prinses Jadwiga Klementyna Sanguszko-Lubartowicz. De broer van Kardinaal Sapieha, Prins Władysław Leon is de overgrootvader van Koningin Mathilde van België.

Hij bezocht het Wyższe Gymnasium in Lwow (Lemberg) en studeerde vervolgens aan de Jagiellonische Universiteit in Krakau en aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome waar hij een doctoraat in de theologie behaalde in 1896. Drie jaar daarvoor was hij te Rome priester gewijd door Jan Puzyna de Kosielsko, die later - tijdens het conclaaf van 1903 de laatste kardinaal zou worden die gebruik maakte van het 'Ius Exclusivae'. Hij werkte vervolgens in de zielzorg in Lwow en doceerde aan het seminarie aldaar. Hij werd in 1906 door paus Pius X verheven tot pauselijk kamerheer.

Bisschop, aartsbisschop en kardinaal[bewerken]

Pius X benoemde Sapieha op 27 november 1911 tot bisschop van Krakau. De paus zelf verleende hem de bisschopswijding. Sapieha werd in 1925 door paus Pius XI bevorderd tot aartsbisschop toen Krakau werd verheven tot aartsbisdom. Paus Pius XII creëerde hem kardinaal tijdens het consistorie van 18 februari 1946. Hij ontving daarbij de titel van Santa Maria Nuova e Santa Francesca Romana. Nog datzelfde jaar wijdde hij de jonge Karol Józef Wojtyła priester en gaf hem de opdracht om in Rome te gaan studeren. Wojtyła zou toen hij later zelf tot paus gekozen was, altijd naar Sapieha blijven verwijzen als een van zijn leermeesters.

Wijdingen[bewerken]

  • Kardinaal Saphieha werd priester gewijd door Kardinaal Puzyna z Kosielsko.
  • Hij wijdde Paus Joannes Paulus tot Diaken en priester in 1946, en kardinaal Macharski in 1950.