Santa Francesca Romana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vooraanzicht van de kerk
Achterzijde van de basiliek, met op de voorgrond de Tempel van Venus en Roma

De Santa Francesca Romana, voorheen Santa Maria Nuova genoemd, is een op het Forum Romanum in Rome gelegen basiliek die is gewijd aan de heilige Francisca Romana. De kerk werd in de tiende eeuw gebouwd en incorporeerde een gebedsruimte die paus Paulus I hier, in een vleugel van de Tempel van Venus en Roma, had ingebouwd, op de plaats waar volgens de legende Simon, de tovenaar zou zijn gestorven. Volgens deze zelfde legende zou Simon aan Petrus en Paulus hebben willen laten zien dat hij machtiger was dan zij. Toen hij leviteerde zouden de beide apostelen op hun knieën zijn gevallen om te bidden, waarna de tovenaar dood neerviel.

De kerk werd Santa Maria Nuova genoemd om haar te onderscheiden van de Santa Maria Antiqua die zich ook op het Forum bevond. Het gebouw werd in de dertiende eeuw door paus Honorius III grondig gerestaureerd. Sinds de veertiende eeuw is de bediening van de kerk in handen van de olivetanen. In de zestiende eeuw werd de kerk herwijd aan Francisca Romana, wier relieken in de kerk worden bewaard. In de kerk wordt ook een vijfde-eeuwse icoon Madonna Glycophilousa (Maria van de Tederheid, Italiaans: Madonna della dolcezza) bewaard die uit de Maria Antiqua afkomstig is. In de kerk bevindt zich ook de graftombe van paus Gregorius XI.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Santa Maria Nuova was vermoedelijk al vanaf de zesde eeuw titelkerk. Onder meer Pietro Barbo, de latere paus Paulus II, was houder van de titel, die in 1661 werd ingetrokken door paus Alexander VII. Paus Leo XIII herstelde de titel in 1887. Sindsdien waren houder van de titel Santa Maria Nuova:

Zie de categorie Santa Francesca Romana (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.