San Gregorio Magno alla Magliana Nuova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Gregorio Magno alla Magliana Nuova
San Gregorio Magno alla Magliana Nuova
Plaats Rome
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan paus Gregorius I
Coördinaten 41° 51′ NB, 12° 27′ OL
Kerkprovincie
Titulair kardinaal vacant
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Gregorio Magno alla Magliana Nuova is een kerk in Rome, gelegen aan het Piazza Certaldo in de wijk Portuense. De kerk is gewijd aan de heilige kerkleraar Gregorius de Grote.

De kerk werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Italiaanse architect Aldo Aloysi. De kerk is gebouwd op een verhoging, waardoor men door een trap ter linkerzijde van de voorgevel de hoofdingang bereikt. Het gebouw is geheel opgetrokken uit gewapend beton en houten balken. Ter linkerzijde van de kerk bevindt zich de klokkentoren. Op een lagere sokkel daarvoor is een beeld van Christus met uitgestrekte armen te zien. De kerk biedt onderdak aan een parochie met dezelfde naam die op 14 december 1963, met het decreet Neminem sane latet werd gesticht door kardinaal-vicaris Clemente Micara.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 2001 door paus Johannes Paulus II verheven tot titelkerk. Hij schonk de eerste titel aan de Braziliaanse kardinaal Geraldo Majella Agnelo. De titelkerk is sinds augustus 2023 vacant.

Zie de categorie San Gregorio Magno (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.