Sacro Cuore di Gesù

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Basiliek van het H. Hart van Jezus
Interieur van de Kerk

De Sacro Cuore di Gesù is een basiliek in Rome, gelegen aan de Via Marsala in de wijk Castro Pretorio, nabij het treinstation Roma Termini, waardoor het een van de meest bezochte kerken van Rome is. De kerk is gewijd aan het Heilig Hart van Jezus.

Tot de bouw van de kerk werd in 1870 besloten door paus Pius IX. Hij legde ook de eerste steen voor het nieuwe gebouw, maar al snel daarna moest de bouw worden stilgelegd nadat de stad Rome was ingelijfd bij het nieuwe Koninkrijk Italië. De kerk was bedoeld als kerk voor de nieuwe orde van de Salesianen en het was aan de doortastenheid van hun oprichter Don Bosco te danken dat de bouw in 1880 kon worden hervat en in 1887, een jaar voor het overlijden van Don Bosco, kon worden voltooid. De kerk - thuisbasis van een gelijknamige parochie - werd in 1921 door paus Benedictus XV verheven tot basiliek.

De gevel van de kerk is opgetrokken in renaissancestijl. Het interieur bestaat uit drie beuken, een schip en een koepel. Boven op de koepel is een beeld van Christus geplaatst. Niet alleen de kerk, ook de omliggende gebouwen zijn van de Salesianen. De stichter van de orde, Don Bosco, woonde hier enkele jaren zoals wordt vermeld op een gedenkplaat naast de kerk.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Titeldiakonie[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Paulus VI verhief de basiliek in 1965 tot titeldiakonie. Houders van de titel Sacro Cuore die Gesù a Castro Pretorio waren:

Zie de categorie Sacro Cuore di Gesù (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.