Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano
De kerk, naast de Zuil van Traianus
Plaats Rome
Gewijd aan Maria
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 29′ OL
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Mauro Gambetti
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur van de kerk

De Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano (Kerk van de Allerheiligste Naam van Maria aan het Forum van Traianus) is een kerk in Rome. De kerk moet niet worden verward met de eveneens aan de Allerheiligste Naam van Maria gewijde kerk aan de Via Latina, in het zuidoosten van de stad.

De kerk is gelegen aan Foro Traiano 98 te Rome, tegenover de Zuil van Traianus. Zij werd gebouwd tussen 1736 en 1741 naar een ontwerp van de Franse architect Antoine Derizet en is ovaal van vorm. De kerk heeft zeven kapellen, versierd met veelkleurig marmer. Boven het hoofdaltaar hangt een schilderij van de Maagd Maria, dat oorspronkelijk hing in het Oratorium van de San Lorenzo van Lateranen.

De kerk is gesticht door de in 1688 goedgekeurde Congregatie van de Allerheiligste Naam van Maria, genoemd naar de feestdag (12 september) die door Paus Innocentius XI was ingesteld na de overwinning op de Turken in Wenen in 1683. Aanvankelijk, in 1694, vestigde de Congregatie zich in de kerk van San Bernardo a Colonna Traiani, die naast de huidige Santissimo Nome di Maria stond, maar in 1748 is afgebroken.

De kerk fungeert sinds 1969 als titeldiakonie. Titelkardinaal is sinds 28 november 2020 Mauro Gambetti.