San Luca a Via Prenestina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Luca a Via Prenestina
San Luca a Via Prenestina
Plaats Rome
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Sint Lucas de Evangelist
Coördinaten 41° 53′ NB, 12° 32′ OL
Architectuur
Stijlperiode 1955-'58
Kerkprovincie
Titulair kardinaal vacant
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Luca in Via Prenestina is een kerk in de Italiaanse hoofdstad Rome, gelegen aan de Via Luchino Dal Verme in de wijk Prenestino-Labicano. De kerk is gewijd aan de heilige evangelist Lucas.

De kerk werd in de periode 1955-1958 gebouwd naar ontwerp van de Italiaanse architecten Lucio en Vincenzo Passarelli. De plechtige wijding van de kerk verrichtte kardinaal-vicaris Luigi Traglia op 20 juni 1957. De gelijknamige parochie was even daarvoor, met het decreet Neminem sane latet opgericht door zijn voorganger kardinaal Clemente Micara. De kerk werd in 1979 bezocht door paus Johannes Paulus II.

Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en de hoofdingang is te bereiken via een gietijzeren hek waarop het Christusmonogram is aangebracht. Basreliëfs op de voorgevel stellen gebeurtenissen uit de Bijbel voor. De rechthoekige kerk bestaat uit drie beuken. In het hele gebouw valt vooral het gebruik van marmer en beton op. Het priesterkoor is geheel belegd met mozaïeken. Het grootse mozaïek dat zich op de achterwand bevindt, stelt een zegende Christusfiguur voor. Ook het doopvont aan de evangeliezijde van het priesterkoor is door dezelfde kunstenaar, dit keer met aan water herinnerende symbolen, van mozaïek voorzien. Aan de wanden in de kerk bevinden zich schilderijen van verschillende kunstenaars. In de linker zijbeuk bevindt zich en standbeeld, voorstellende Sint Lucas, patroonheilige van deze kerk.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1969 door paus Paulus VI verheven tot titelkerk. Houders van de titel waren: