Naar inhoud springen

San Patrizio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Patrizio
Vooraanzicht van de kerk
Plaats Rome
Gewijd aan Patricius
Coördinaten 41° 55′ NB, 12° 30′ OL
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Patrizio (Nederlands: Sint Patricius Engels: Saint Patrick) is een aan de patroonheilige van Ierland, de Heilige Patrick gewijde kerk in Rome. Het is een van de twee Iers-nationale kerken in Rome. De kerk is gelegen aan de Via Boncompagni in de wijk Ludovisi en wordt daarom ook wel San Patrizio a Villa Ludovisi genoemd. Het initiatief tot de bouw van de kerk werd in 1888 genomen door pater Patrick Glynn, een augustijner monnik uit Limerick, die meende dat er in de Heilige Stad een kerk moest worden gewijd aan de beschermheilige van zijn vaderland.

Architect van de kerk werd Aristide Leonori. De kerk kwam gereed in 1911 en werd gewijd op Saint Patrick's Day. De gevel is gemaakt in de Florentijnse stijl van de dertiende eeuw. Op de voorgevel is een mozaïek te zien van Patricius. Boven de hoofdingang toont een ander mozaïek de heilige, terwijl hij de zegen ontvangt van paus Celestinus I. Het interieur is eenvoudig, waarbij het schip van de kerk wordt ondersteund door boogconstructies met pilaren. In de apsis is alweer een mozaïek te zien, voorstellende de prediking van de H. Patricius. Daaronder is de tekst aangebracht: UT CHRISTIANI ITA ET ROMANI SITIS (Opdat U Christen Romeinen zijt). In de kapel ter linker zijde wordt het Heilig Hart aanbeden, de kapel ter rechter zijde is gewijd aan Onze-Lieve Vrouw.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1965 verhief paus Paulus VI deze kerk tot titelkerk. De kerk was sindsdien de titelkerk van de volgende primaten van Geheel Ierland: